Arrangörsgruppen från vänster: Irma Almqvist, Gulliver Wannberg, Michaela Sandberg, Vera Westberg och Freja Elmgren. Saknas på bilden är Harald Grann och Raowf.

< >


Stor ungdomsfestival till Skara

Under vår kommer två ungdomsfestivaler arrangeras i Skara. Festivalerna arrangeras under konceptet UKM som står för ung kultur möts och är en mötesplats i form av festivaler av och för kreativa ungdomar. 

Först ut arrangeras en lokal UKM-festival på Stureplan för ungdomar från Skara omnejd den 6 april. I år är festivalen utspridd i hela huset med musikframträdanden i caféet, dans och teaterscen i orkestersalen samt en konstutställning på plan 2.

De deltagande ungdomarna får inte bara chansen att visa upp sig den dagen utan kan även gå vidare till den stora regionsfestival som nu planeras och som kommer gå av stapel på Katedralskolan den 10-11 maj.

Under två dagar kommer ca 200 ungdomar som har kvalificerat sig vidare från olika lokala UKM-arrangemang i regionen att samlas för att uppträda och ställa ut sina alster. Under festivaldagarna kommer även workshops, öppen scen och mycket annat kul anordnas för ungdomar som är på plats.

Ungdomarna gör jobbet 

Hela UKM-konceptet bygger på att det är ungdomarna själva som planerar, genomför och står på scen/ställer ut. Mötesplatsen är grejen.

- UKM är viktig för att få visa framtidens unga kultur och det är en lycka för mig att regionsfestivalen kommer hit. Skara har så mycket unik kulturhistoria i sig, säger Gulliver Wannberg som nu är en av medlemmarna i arrangörsgruppen för regionsfestivalen.

Regionsfestivalen har en helt egen arrangörsgrupp som består av ungdomar från Skara som planerar och genomför festivalen. Sju ungdomar planerar nu för fullt för vårens stora kulturfest.

- Jag lär mig massor av att få vara med och göra ett sådant här arrangemang. Att få känna av jobb-andan och utveckla sin jobbförmåga, fortsätter Gulliver.

Bakom ungdomarna finns även medarbetare från Stureplan, Kultur- och fritidsförvaltningen och UKM-organisationen som stöttar i arbetet men det är ungdomarna som främst gör jobbet.

- Vi finns i kulisserna men det är ungdomarna som driver projektet framåt. Det är fantastiskt att få se hur de växer när de får ta ansvar. Men också allt som händer med ungdomar som vågar stå på scenen eller visa upp sina alster, säger Robin Wernebratt på Stureplan – ungdomens hus.

Deltagare sökes

Till den lokala festivalen söker nu deltagare mellan 13 och 25 år som bor i Skara. Den lokala UKM-festivalen kommer arrangeras av Stureplan tillsammans med ungdomar i huset. Anmälan dit står öppen till den 31 mars.

UKM-konceptet avslutas med en riksfestival som arrangeras den 6-9 juni i Bengtsfors. Dit kommer de som kvalificerat sig vidare från regioner runt om i landet mötas.

Denna sida uppdaterades