< >

Petersburgs friluftsområde

Välkommen till ett stadsnära friluftsområde med utegym, motionsspår,  mountainbikespår, friluftsgård och padelbana.

Nu utvecklar vi Petersburg!

Tack för svaren på vår enkät hösten 2021. Vi fick in 181 svar - bra jobbat skarabor! Nu har vi ett bra underlag för att gå vidare med utvecklingen av Petersburgsområdet.

Projektsida för utvecklingen av Petersburg

Det här finns på Petersburg idag

Petersburg ligger strax söder om Skara, söder om E20. Det här finns på området idag:

Utegym

Utegymmet består av flera olika moment och styrkeövningar, bland annat en hinderbana som går parallellt med motionsspåret. På övrig yta är träningen mer styrke- och stretchbetonad, dels genom belastning av egen kroppsvikt dels rörliga delar i stationerna. Det finns också nya sittbänkar och en öppen yta där exempelvis skolklasser och idrottsklubbar kan ha samling.

Motionsspår

I Petersburgsområdet finns tre spår av olika längd. 

• 2,5 km elljusspår röd markering
• 5,0 km gul markering
• 6,0 km blå markering

Spåren har en svårighetsgrad från lätt till medel och går i en blandad skogsmiljö. Längs de olika spåren finns ett flertal sittbänkar och bordsgrupper.

Karta Länk till annan webbplats.

Aktivitetsstationer

Utefter elljuspåret finns styrkehinder utplacerade på ett antal platser. Aktivitetsstationer av den här typen byggs vanligen i en tävlingsmiljö - här är den permanent och kan användas när som helst. Den är till för alla. Perfekt också för dig som förbereder dig för din livsutmaning - som Action Run.

Mountainbike-spår

MTB XC banan i Petersburg är 5,8 km lång men har också en kortare variant på 2 km. En kul och trixig bana där du får utmaning både som ny inom MTB och som elitcyklare!

Banan är relativt teknisk med rötter och sten inne i skogen men innehåller även grusvägspartier. Banan bjuder upp till hård som lätt cykling utan några större höjdskillnader.

Slingan utmärkt på en karta Länk till annan webbplats.

Pumptrackbana

I anslutning till MTB banan finns en pumptrackbana. Det är en asfalterad teknikbana på 190 meter med olika gupp och skarpa svängar, här du på ett lekfullt sätt kan träna upp din balans och teknik.

Hit är alla välkomna, gammal som ung, nybörjare eller erfaren cyklist. Här kan ni alla testa, utveckla och träna upp er tekniska förmåga. Detta görs med flera olika spårval på banan, lätt - medium - svår. Förutom cykel kan du även åka skateboard, kickbike och inlines. 

Skaras pumptrackbana invigdes i juni 2022 och är ett samarbete mellan Skara kommun, Skara Cykelgymnasium och cykelklubbarna i Skara och med delfinansiering från Sparbanken Skaraborg.

Skara Cykelklubb och Tre Berg CK ansvarar för banan.

Friluftsgård

I början av juni 2022 brann friluftsgården i Petersburg ner. Det finns tillfälliga toaletter uppställda uppställda på området. Om man behöver nyttja bastu och dusch finns den möjligheten på Vilan.

Så fort som mer information finns gällande återuppbyggnad återkommer vi och publicerar det här. 

Padelbana

En dubbelbana och en singelbana. 


Denna sida uppdaterades