< >

Och nyfikna på framtiden.

Vi har tusen års histora, och tusen möjligheter framåt!

Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara Vision 2025 sätter vi ord på våra tankar om framtiden och beskriver vår vision om det goda livet för skaraborna. Så här vill vi att Skara ska vara år 2025.

Start och mål vid Krönikebrunnen på Stortorget

En välfärd med god kvalitet är självklar. Men vi vill mer än så. I visionen har vi pekat ut fyra utvecklingsområden där Skara har extra stor potential.

 • I Skara är vi stolta
 • Livsstilen som konkurrenskraft
 • Vi främjar entreprenörskapet
 • Självklart hållbart

Låter det mastigt? Ta en promenad så kanske det faller på plats!

1. Krönikebrunnen

Tusen år har gjort oss kloka. Och nyfikna på framtiden.

Gå ett varv runt Skaras tusenåriga historia avbildad på Krönikebrunnen, tusen år har gjort oss kloka. Skara var tidigt en del av världen, en mötesplats.
För tusen år sedan: Kristendomen gav ny kultur och kunskapsinvandring. Medeltiden: Skaradjäknar hade eget hus i Paris (en tidig Västgöta Nation).
Nu: Minst femton språk på gator och torg.

Man kan om man vill se ORDET som en gemensam nämnare för Skaras rika historia. Ordet har alltid varit viktigt i Skara, t ex har vi Sveriges äldsta bok!

 • Från början en handelsplats: Köpmännen ropade ut sina varor.
 • På tingsplatsen argumenterade man, kanske stod ord mot ord.
 • Kyrkan förkunnade Ordet.
 • Skolan, som följde i kyrkans spår, förmedlade bokstäverna och orden.
 • Här utropades träldomens avskaffande genom kungligt edikt år 1335.
 • Här diktade Biskop Brynolf och Johan Henric Kellgren.
 • Gunnar Wennergren och hans gluntar får stå för det sjungna ordet. Nu musikföretag, Music & Production (utbildning) och körer.
 • Det dramatiserade ordet: Skara Skolscen, Charlies teater och estetprogrammet på gymnasiet.
 • Det skrivna ordet: Ett tag hade Skara tre dagstidningar, nu en som firat 200 år (Skaraborgs Läns Tidning). Det finns fler tidningar som ges ut med olika intervall. Och vi har flera bokförlag.

Vi har en kultur att göra saker tillsammans. Då allt detta har kunnat hända i vår historia blir man rätt nyfiken på framtiden – vi bor mitt i en kulturell hotspot. Kultur och innovation hör ihop, så här finns stora möjligheter till utveckling.

2. Prubbatorget

Livsstilen som konkurrenskraft
I Skara är det lätt att få familje- och yrkeslivet att gå ihop. Det är nära till allt och man kan kombinera det goda livet på landet med stadens utbud. Här finns mötesplatser för kreativitet, gemenskap, fritid och företagande. Hos oss finns tid att njuta och plats för alla. Det äkta och det okonstlade finns ständigt närvarande i den vackra naturen, i våra levande kulturmiljöer och i den närproducerade maten. Bra kommunikationer och snabba uppkopplingar tar oss ut i världen och hem igen. Skara är en kreativ och livskraftig kommun mitt i Skaraborg som erbjuder en attraktiv livsstil i tiden.

I Skara är det nära till allt, i synnerhet kulturen. Här står vi mitt i en levande kulturmiljö.

På bara några hundra meters avstånd finns biblioteket och museet med var sin del av Sveriges äldsta bok och samlingar som skulle göra många större städer avundsjuka. Här finns Bladhska huset med konsthall, och numer kulturkontor. Djäknestallet, Båtsmanshuset och Domkyrkan med Beskows fönster, klockspel och orgelbrus. Det är nära till mycket annat också, inom tio minuters avstånd: kommunal service, Vilans centrumnära fritidsområde m m.

Vad tänker du på när du hör ordet Livskraft?

3. Tingshuset

Vid hörnet nere vid Tingshuset med utsikt mot bron.

Självklart hållbart

I Skara är det självklart att vi skyddar miljön och använder energi och naturresurser på ett effektivt vis. Våra hållbara vanor gör oss till ett föredöme som stärker normer och värderingar. Både på landsbygden och i staden finns goda möjligheter till att försörja sig. Skara kommun har en stabil ekonomi, och vi tar vara på lokala produkter och tjänster. Vi har en långsiktigt hållbar tillväxt. Folkhälsan är god. Det finns ett starkt socialt skyddsnät och ett aktivt civilsamhälle där föreningslivet spelar roll. Våra invånare mår bra och deltar i samhället – oavsett bakgrund och livsstil. Det får hela Skara att må bra.

Vi har tre aspekter på hållbarhet: social, ekonomisk och miljömässig.
Där vi står ser vi
skylten för en cykelled genom hela Västergötland. Cykel är viktigt i Skara inte minst för
folkhälsan och miljön. Kommunfullmäktige har antagit en cykelstrategi och en del aktiviteter har redan genomförts: luftpumpar uppsatta, kommunen har skaffat egna tjänstecyklar, cykelinfrastrukturen förbättras m m.
Vi har cykelgymnasium där många i Sverigeeliten har gått, och en av Sveriges största cykeltävlingar (Tre Berg).

Se du vandringsstolpen? I regionen finns 57 mil sammanhängande pilgrimsled och här i Skara löper tre leder samman: Lödöse, Mariestad och Falköping. Det finns förutsättningar för god folkhälsa.

Du står också på tröskeln till ett centrum för de gröna näringarna. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU och Biologiska yrkeshögskolan, BYS med
forskning, kunskap och utbildning. Här finns också djursjukhus och Sveriges enda veterinärmuseum. På Green Tech Park, GTP, finns aktörer inom den gröna sektorn och nyföretagande - och projektet Gröna möten. Organisationerna Hushållningssällskapet och LRF ligger också tämligen nära.

Vad tänker du på när du hör ordet grön framtidstro?

4. Stureplan

Vi främjar entreprenörskapet
I Skara är kreativitet och entreprenörskap givna inslag i vardagen – i alla åldrar. Barn och unga uppmuntras att prova nya saker och att utveckla sina förmågor och talanger. I Skara finns en mycket väl fungerande samverkan och dialog med näringslivet. Skolan har ett givande samarbete med högre utbildning och arbetsliv. Därför är möjligheten att starta eget företag ett lika självklart val som fortsatta studier och anställning efter studenten. Skara har blivit hela Sveriges förebild för grön innovation och landsbygdsnäringar. Det driver på en spännande samverkan mellan landsbygdsentreprenörer som syns på många håll i kommunen.

Hela översta våningen på Stureplan är tillägnad entreprenörskap. När vi talar om entreprenörskap menar vi själva tänket, inte att alla ska bli företagare eller uppfinnare. Man kan tänka entreprenöriellt i sin egen vardag. Skara har många satsningar inom det här området. Stureplan, inom teknik och musik och design. Olinsgymnasiets musikklasser. Katedralskolan har utsetts till Årets UF-skola. Flera nyföretagarorganisationer finns i Skara: Ung Företagsamhet, Drivhuset, Nyföretagarcentrum. Vi har nära till entreprenörskapet.

Vad tänker du på när du hör orden det sjuder?

5. Frihetsstenen

Stolthet
År 2025 genomsyras Skara av en stolthet. Som invånare trivs vi med att leva och bo i Skara. Vi inser vad det är som gör Skara speciellt. I Skara kommuns organisation är vi stolta över vårt arbete och vi motiveras av ett tydligt och visionärt ledarskap. Vi vågar göra prioriteringar och val utifrån vår situation. Skara har hittat sin egen väg framåt. Tillsammans bidrar vi alla till att stärka varumärket Skara både i och utanför kommunen.

När vi är stolta över något eller vill minnas något särskilt, då reser vi stenar, eller gjuter krönikebrunnar. Nu står vi vid Frihetsstenen. Här har vi bland annat Skara stadga och upphävandet av träldomen 1335, mer än femhundra år före USA. Vi har haft fred i mer än 200 år. Vi lever i en demokrati med mänskliga rättigheter och jämlikhet högt på agendan. Vi bor i en välmående och vacker stad. Skara har till och med utsetts till Skaraborgs vackraste stad. Här finns ett rikt kultur- och friluftsliv och här hålls många evenemang. Men trots allt vi har och allt som händer behöver vi arbeta lite med vår stolthet - och göra det på vårt sätt i vår egen vardag. Nu ska vi finna vår egen väg framåt och vara stolta över det vi är och det vi åstadkommer. För vi har tusen möjligheter framåt!Denna sida uppdaterades