Ramlaklev
< >

Ramlaklev

Från Ramlaklev kan man spana in Valle härads härlighet från ovan. Här ser man Hornborgasjön i sydväst och Kinnekulle i nordväst. Klara dagar kan man till och med urskilja Skara domkyrkas torn.

Stigen uppför Billingen går igenom ganska opoetiska produktionsskogar men när man väl är framme blir himlen stor. Ner längs mörka diabaspelare stupar berget tvärbrant så att det isar i magen. Här kan man betrakta gränsen mellan Billingesluttningens karga barrskogar och Vallebygdens bördiga kulturlandskap.

Liksom alla sådana här platser kallas Ramlaklev för ättestupa, och det är lika osant här som på andra ställen att folk skulle ha hivat ut sina gamla för stup. En annan lite osäker faktauppgift är att jätten Ramunder bodde här. Han var omtyckt av folket i bygden, men det var en sak han inte kunde tåla: ljudet av kyrkklockorna i Varnhem. Efter många söndagars plåga kastade han en sten mot Varnhems kyrka. Den nådde inte fram utan blev liggande på Hålltorps gärde, och sprängdes 1903 när järnvägen byggdes. Efter honom kallas berget också Ramunderberget. För den som vågar undersöka klintkanten nerifrån ska Ramunder gå att hitta här, förstenad till en stenstod på gamla dar.


Denna sida uppdaterades