< >
Forskaravdelningen


Forskaravdelning för alla

På andra våningen i Gamla biblioteket ligger Forskaravdelningen.
Hit kan vem som helst komma för att läsa, forska, släktforska eller bara insupa det storslagna 1800-talsbiblioteket.

Om Forskaravdelningen

Forskarvdelningens boksamling har sitt ursprung i det medeltida domkyrkolibrariet. Boksamlingarna i Skara kom sedan under 1700-talet att delas in i två delar; domkyrkobiblioteket med biskop Jesper Swedberg i spetsen och gymnasiebiblioteket som representerades av gymnasieadjunkt Sven Hof. Många av de lärda i Skara kom under de följande århundradena att donera sina boksamlingar och sina efterlämnade handlingar till biblioteket vilket gjorde att samlingarna växte i snabb takt.

Samlingarna omfattar idag cirka 3 000 hyllmeter. I samlingarna finns allt från medeltida handskrifter, musikalier och enskilda arkiv från många av Skaras stora personligheter och institutioner till tryckt material från 1400-talet fram till modern tid. Och självklart även Skaramissalet, Sveriges äldsta bok!

Äldre böcker

Forskaravdelningen på Stifts- och landsbiblioteket är något av ett centrum för släkt- och lokalhistorisk forskning i Skaraborg, men vi har även material som omfattar hela Västergötland och resterande delar av landet. Vi har mikrofilm- och mikrokortsläsare samt tre publika datorer med tillgång till Arkiv digital, Dödboken, Sveriges befolkning, Emibas, Emigrantregistret och Centrala soldatregistret.

Vi vill även påpeka vikten av att man i forskningen använder sig av det fysiska bok- och arkivbeståndet. Samlingen av västgötalitteratur är betydande. Förutom ett stort bestånd av böcker, tidskrifter, årsböcker och broschyrer från landskapet finns även en äldre raritetssamling. Bland våra arkiv finns också material som kan bidra till att vidga förståelsen av hur socknarna såg ut och hur människorna i Skaraborg levde.

Under perioder kan biblioteket, i samarbete med Medborgarskolan, erbjuda både grund- och fortsättningskurser i släktforskning.

Släktforskning

På Forskaravdelningen har vi en professionell bokskanner. Vi kan därför erbjuda allt från papperskopior till högupplösta digitala reproduktioner för publicering.

Startavgift: 50 kronor

Timavgift: 300 kronor

Vill du beställa kopior eller bilder så kan du kontakta biblioteket via mejl, telefon eller prata med personal under ordinarie öppettider.

Hand

MYSTISKA VARELSER I ÄLDRE BÖCKER

Besök våra tillfälliga utställning med mytomspunna böcker från1800-talet fram till nutida litteratur. Böcker om mystiska varelser som från förr.

Plats: Gamla biblioteket

Denna sida uppdaterades