Samlingarna

Här hittar du sällsynta tryck från boktryckarkonstens vagga, medeltida brev, musiktryck, äldre avhandlingar och handskrifter.

Vi arbetar aktivt med digitalisering av våra handskriftssamlingar för att göra de tillgängliga för forskare allmänhet och framtida generationer.

Inkunabler

Inkunabel är en bok som trycktes före 1500. Ordet inkunabel kommer från latinet "vagga", "ursprung" Skara har en av Sveriges största samlingar av inkunabler.
Exempelvis

  • Lumen animae (Ed: Matthias Farinator)
    Printer of the 1481 'Legenda Aurea'
  • Vita cum miraculis b. Katherine (Katarina av Vadstena)
    Alvin Länk till annan webbplats.
  • Historia Alexandri Magni (Adapted by Leo Archipresbyter)
    Printer of the 1483 Jordanus de Quedlinburg (Georg Husner)

Musikalier

Musikaliesamlingen omfattar både handskrivna och tryckta notskrifter från 1500-talet och framåt.

Skara läroverks musikaliedeposition

Forskaravdelningens mest efterfrågade samling är Skara läroverks musikaliedeposition. Den består av notmaterial från 1600-talet till början av 1800-talet. Samlingen har använts i gymnasiets musikundervisning och av gymnasiekapellet. Här finns musik för enskilda instrument, stycken för flera instrument, konserter, operaarior, danser och sånger.

Den italienska musiken är väl representerad. Här finner vi kompositörer som Luigi Cherubini, Arcangelo Corelli, Pietro Antonio Locatelli, Giuseppe Tartini och Antonio Vivaldi. Bland wienerklassiker finns Haydn, Mozart, Beethoven. I Sverige verksamma tonsättare är exempelvis Johann Gottlieb Naumann, Johan Helmich Roman och Johan Agrell.

Bland musikförlagen för de tryckta noterna dominerar firman Hummel med cirka 150 nothäften. Andra förläggare är Johann André, Breitkopf & Härtel, C. Peters med flera.

Noterna har antingen förvärvats genom köp eller donationer. Bland donatorerna finns namn som Carl Gyllenhaal, Claes Julius Ekeblad, Sven Hof och Pehr Tham till Dagsnäs. Här finns originalnoter av Vivaldi med flera.

Notmaterial tryckt före år 1800 är registrerat i bibliografin Répetoire internationale des sources musicales, RISM: Einzeldrucke vor 1800. Handskrifter från 1600 och framåt är registrerade i RISM Online.

Musikaliedepositionen är digitaliserad i sin helhet och i dagsläget arbetar vi med att publicera och tillgängliggöra samlingen i Alvin.

Västgötasamlingen

I Forskaravdelningen finns bibliotekets omfattande lokalhistoriska samling, även kallad Västgötasamlingen. Samlingen består av böcker, tidskrifter, tidningar, årsböcker, broschyrer och vardagstryck med anknytning till Västergötland och Skara stift. Västgötasamlingen ska spegla Västergötlands rika kulturhistoria och bebyggelsemiljö med fokus på Skara och Skaraborg. Samlingen är till stor del katalogiserad och är sökbar i bibliotekskatalogen. Vissa delar av samlingen kan i nuläget endast hittas i den nationella bibliotekskatalogen Libris.

Libris.kb.se Länk till annan webbplats.

Till Västgötasamlingen kan också ett antal specialsamlingar räknas. Till exempel samlingarna Rara Västergötland samt Skaratryck. I samlingarna finns också äldre dagstidningar, såväl fysiska som på mikrofilm.

Handskrifter

Forskaravdelningen har en fin handskriftssamling som innehåller material allt från medeltida avlatsbrev till almanackor från 1900-talet. En del av samlingen är katalogiserad och finns tillgänglig såväl i Libris som i Alvin. Vi arbetar löpande med att öka tillgängligheten till vårt bestånd.

Arkivet

Samtliga arkiv som finns och bevaras på Stifts- och landsbiblioteket är så kallade enskilda arkiv. Det innebär att de tillhör personer, släkter, gårdar, organisationer, företag, tidningar, stiftelser, akademier, fonder och liknande. Dessa arkiv utgör en stor del av Forskaravdelningens verksamhet och finns här då de bedömts vara av särskilt värde för forskning och kulturarv. I stort sett har samtliga arkiv en koppling till Skara, Skaraborg eller Västergötland. Här kan du hitta allt från gamla dagböcker och brev till protokoll från lokala föreningar och företag.

Om du vill ta del av våra arkiv kan du mejla, ringa eller besöka oss på Forskaravdelningen. Tänk på att det kan ta tid att ta fram så hör gärna av dig i förväg.

Inför ditt besök

När du besöker oss:

  • Hantering: Arkivmaterial ska enbart läsas på anvisade platser.
  • Skydd: För att skydda fotografiskt material finns bomullshandskar tillgängliga.

Porträttarkivet

Forskaravdelningen förfogar över en unik porträttsamling. Amanuenser och adjunkter har tillfört material till och med 1820-talet. Dess krångliga 1700-talskatalogisering har emellertid efter hand gjort materialet svåråtkomligt. Därför har samlingen sedan 1800-talets mitt i princip legat orörd. Att bibliotek runtom i Europa sammanställde porträttsamlingar var relativt vanligt under 16- och 17-talen. Många av dem är dock skingrade sedan länge. Det rör sig om drygt 5000 objekt. Mestadels gravyrer, men även handteckningar. Ett sannolikt antagande är att samlingen expanderat genom donationer och inköp från 1700-talets mitt och framåt.

Mycket gamla pärmar ligger staplade på varann. De är grå och dammiga.

Måhända har ett embryo till densamma flyttats över till det nybyggda bibliotekshuset ”Prubban” 1746 då skolans och kyrkans samlingar sammanfördes under överseende av professor Sven Hof (1703-1786). I den förste bibliotekarien för de integrerade samlingarna Sven Wilskmans handskrivna katalog från 1748 omnämns emellertid inte någon porträttsamling överhuvudtaget. Det finns dock ett fragment i en biografisk bihandling med en uppgift om att det 1784 ingick 505 porträtt i bibliotekets bestånd. Samlingen har sannolikt betraktas som en separat tillgång, ej att sammanblanda med bibliotekets litterära skatter (bibliotekets myntkabinett särredovisades på motsvarande sätt). I så måtto påminner Skarasamlingen om den Silverstolpeska Porträttsamlingen i Västerås som även den existerade i skymundan under lång tid i stiftsbibliotekets bestånd.

Detaljbild av en man i tyrolsk hatt och höger hand pekande framåt

Kolorerat kopparstick (detalj) föreställande Andreas Hofer (1767-1810). Tyrolsk politisk rebell.

Wilhelm Olof Luth (1783-1844) nämner följaktligen inte heller porträttsamlingen i den första tryckta katalogen över beståndet 1830. Möjligen ingick den i den ”samling af sällsyntare saker” som omnämns i dess inledning. Helt säkert har några av porträtten prytt bibliotekets väggar. På de porträtt man velat åskådliggöra har på baksidorna omsorgsfullt strukits med benlim och fästs på kartonnage av lumppapper och försetts med öglor av tygremsor i överkanterna. I flera fall har man anskaffat två exemplar av samma motiv (sannolikt ett för upphängning och ett för arkivering). Vad beträffar arkivexemplaren i mapparna har ofta flera mindre porträtt av en och samma person monterats på ett stort ark vilket medfört att samlingen blivit mera lätthanterlig.

svart-vit målning i kopparstick, vit kvinna med huvudbonad och det som ser ut vara siden klänning

Kopparstick (detalj) föreställande Anna Johanna Grill (1720-1778), skriftställare. Upphovsman: Pierre-Etienne Moitte efter förlaga av Gustaf Lundberg.

Ett stort antal blad har dessutom påskrifter med biografiska data. Företrädesvis innehåller samlingen grafiska blad (kopparstick, etsningar och mezzotintgravyrer etc.). Det saknas knappast något skede i den europeiska gravyrkonstens historia från det tidiga 1600-talet till och med 1800-talets mitt. Flera epoker är särskilt väl företrädda. Namn som Johan Fredrik Martin, Johann Gottfried Haid, Étienne-Jehandier Desrochers och William Dickinson med flera berättar något om samlingens dignitet och kvalitet.

Gravyr av en ung kinna i hatt med plym. Hon håller en målarpalett i ena hand och en pinne den andra.

Handkolorerad linjegravyr (detalj) föreställande Elisabeth Vigée-Lebrun (1755-1842). Fransk hovmålare. Upphovsman: Julien Fatou.

Samlingen innehåller också ett femtiotal originalmålningar och handteckningar: tidigare okända verk föreställande politikern och vetenskapsmannen Benjamin Franklin, författaren och filosofen Thomas Thorild, stortjuven Lars ”Lasse-Maja” Molin och den Svenska akademiens allra förste ständige sekreterare Nils von Rosenstein för att nämna några. Den senare är för övrigt schwungfullt tecknad av Johan Tobias Sergel (1740-1814). Därutöver finns det några ypperliga miniatyrporträtt och en relativt stor samling klippta silhuetter. Den stora porträttsamlingen har sannolikt hopbragds mera av personhistoriskt än av konstnärligt intresse. Detta förringar emellertid inte dess konsthistoriska värde.

Gravyr av fem vita män i peruk och typiska 1800-tals dräkter

Mezzotintgravyr (detalj) föreställande kompositörerna Johann Sebastian Bach, Christoph Willibald Gluck, Joseph Haydn, Georg Friedrich Händel och Wolfgang Amadeus Mozart.

Mellan åren 2006 och 2009 digitaliserades och katalogiserades porträttarkivet. Digitaliseringsprocessen har medfört att porträtten har blivit lättillgängliga för såväl forskare som en intresserad allmänhet. Samlingen kan beskådas i sin helhet via bibliotekets Flickr-konto.

Flickr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta biblioteket

Vi på biblioteket svarar på frågor som rör sig om bibliotekets verksamhet såsom lånekort, lån av böcker och andra medier med mera. Ring eller skicka e-post. Under kontaktcenters öppettider besvarar kontaktcenter dina samtal och för över till oss om de inte kan hjälpa dig.

Epost skarabibliotek@skara.se
Telefon 0511-320 60

Stängt Öppnar 16 sep kl 11.00

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 16 sep kl 08.00