< >

Skara hästland

Att skapa ett regionalt hästcentrum med nationell och internationell status

Skara Hästland arbetar för att stärka hästsektorn i Skara med omnejd. Visionen är att skapa ett hästcentrum för hela Västra Götalandsregionen som har nationell och internationell status. Det ska innehålla allt från evenemang, multihästsportarena, utbildnings- och träningsanläggning till utvecklingsprojekt för hästbranschen. Utgångsplatsen för detta är området vid Axevalla travbana och Skålltorps ridanläggning. För att nå visionen krävs samarbete mellan olika aktörer i hästsektorn. Det har Skara en lång tradition av genom de många redan etablerade hästinstitutionerna.

Flera delar i arbetet har redan kommit på plats såsom islandshästbanor, en helt ny ridanläggning vid Skålltorp och Västra Götalandsregionens hästgymnasieutbildningar som idag är etablerade på Axevalla travbana. Ett gödselprojekt drivs för närvarande av Skara Hästland liksom ett projekt där fler hästaktiviteter ska arrangeras och startas upp. Utöver detta planerar Västra Götalandsregionen att bygga upp en ny anläggning till sina hästgymnasieelever på Axevalla travbana. Vägen mot ett regionalt hästcentrum är i allra högsta grad under utveckling.

Skara Hästland är en ideell förening som består av företag, organisationer och privatpersoner. Västergötlands Travsällskap, Skara kommun och Skaraortens Ryttarförening är huvudaktörer i föreningen. År 2012 genomfördes en förstudie om hästsektorns potential i Skara, som nu är grunden till föreningens arbete. 2013 bildades föreningen Skara Hästland.

Hästkunskap i Skara

Hästen är sedan många decennier starkt förknippad med Skara, där också kunskapen kring djur går långt tillbaka i tiden. Kavalleriet har haft en central roll i Skaras hästprofil, där Axevalla hed har hyst hästar i såväl stridsträning som unghästbeten. Det var i Skara landets första veterinärskola grundades av Peter Hernquist år 1775. Hästsjukhuset är idag fortfarande verksamt i centrala Skara i nära anslutning till Sveriges Lantbruksuniversitet.

Idag är det sporthästen som håller hov i området och flertalet travhästar står i träning på Axevalla travbana. Ett flertal välrenommerade uppfödare av svensk häst finns och goda möjligheter till träningsverksamhet för olika typer av hästsport erbjuds. I Skara finns bred kompetens och stor mångfald av verksamheter:

  • Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU
  • Husaby hästklinik-Hästakut Skara (tidigare Skara Djursjukhus)
  • Biologiska Yrkeshögskolan, BYS, med hovslagarskola, djurvård och kursen verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar
  • Svenska Hästavelsförbundet
  • Gymnasium med rid-, trav och islandshästutbildning på Axevalla
  • Hushållningssällskapet
  • Axevalla Travbana med travskola
  • Axevalla Hästklinik
  • Skålltorps ridanläggning med ridskola
  • Skaraortens RyttarföreningDenna sida uppdaterades