< >

Tips till dig som cyklar året runt

Att välja cykeln framför bilen eller bussen har många fördelar. Om du förbereder dig och din cykel kommer du snart se de många positiva fördelarna med att pendla på två hjul. 

Varför ska jag välja att cykla?

  • Frisk luft och motion förlänger livet och gynnar din hälsa.
  • Bättre för miljön -  mindre koldioxidutsläpp
  • Du kan snabbt ta dig mellan punkt A till B. 
  • Du slipper leta parkering och tänka på parkeringstider.
  • Ska du pendla utanför stan finns många cykelparkeringar med tak nära busshållplatserna.

Fungerade cykel är A-O

Att ha en fungerade cykel är viktigt och gör cykelturen trevligare vare sig det är vår, sommar, höst eller vinter. Pumpade däck, välfungerande bromsar och smörjad kedja tillhör den kategorin som gör din cykeltur enklare. Kan du inte lösa det själv finns cykelhandlare som är experter på att serva cyklar.

Byt till gärna till dubbdäck när graderna sjunker det får dig att både cykla säkrare och minskar risken för att halka.

Ha alltid fungerande lampor och reflexer på din cykel så du syns i skymning och mörkret. Även om du ser bra kan bilister ha svårare att upptäcka dig som cyklar vid dålig sikt.

Klä dig efter väder

Att klä sig bra under vintertid är lager på lager att rekommendera. Då kan du reglera värmen genom att ta på fler eller färre plagg efter hur vädret och graderna skiftar under dagen.  Glöm inte att ta på dig reflexer.

Använda hjälm, var rädd om dig själv och ditt huvud. Tunnare mössa eller pannband under hjälmen gör det möjligt att ha hjälmen även vintertid. 

Glöm inte att sikten kan vara dålig och bromssträckorna längre i vinterväglag. Planera din väg och passering i och över korsningar. 

Denna sida uppdaterades