< >

Avlopp

Skara Energi AB har ansvaret för kommunalt vatten och avlopp i Skara kommun. Det du spolar ner i avloppet renas på vårt avloppsreningsverk Horshaga för att sedan släppas ut i ån Dofsan.

Vill du läsa mer om hur det kommunala avloppsvattnet renas, gå in på Skara Energis hemsida

Skara Energi Länk till annan webbplats.

Tänk på att enbart avföring och toalettpapper får spolas ner i avloppet.

  • Lämna in dina gamla mediciner på ett apotek
    Mediciner hör varken hemma i toaletten eller papperskorgen. Lämna in dina gamla mediciner till närmaste apotek. De ser till att medicinerna tas om hand på ett bra sätt och inte hamnar i naturen.

  • Lämna farliga ämnen till en miljöstation
    Lacknafta, målarfärg, nagellack och aceton är exempel på produkter som innehåller starka kemikalier, ämnen som inte hör hemma i avloppet. Om kemikalier kommer till reningsverket kan det skada bakterierna som hjälper oss att rena vattnet. Kemikalier kan följa med det renade vattnet ut i havet och påverka livet i havet negativt.

  • Matolja, smör och annat fett hör inte hemma i avloppet eftersom det kan orsaka stopp i rören, det stelnar ju när det blir kallt. Kommer det fram till reningsverket kan det också störa reningsprocessen. Torka alltid ur stekpannan med papper innan du diskar den. Om du har friterat, häll den överblivna oljan i en burk och släng burken i de vanliga soporna.

Denna sida uppdaterades