Bild på bibliotekets takeaway-möjlighet
< >

Det digitala biblioteket – allt det du kan göra hemifrån

Biblioteket har ett brett utbud av e-böcker, tidningar och magasin att läsa på skärm, samt film att strömma hem till tv-soffan. Allt du behöver är en dator, surfplatta eller smarttelefon och ett lånekort med pinkod. 

Biblioteket ger dig tillgång till gratis e-böcker och det finns både ljudböcker och textböcker att ladda ner. Genom vårt samarbete i Bibliotek Västra Skaraborg kan du lyssna och läsa e-böcker via vår tjänst

E-böcker Bibliotek Västra Skaraborg Länk till annan webbplats.

Du kan antingen läsa på din webläsare eller ladda ner på din dator och läsa offline. För att ladda böcker ner och läsa på datorn behöver du en e-booksläsare som du laddar ner på Adobe Digital Editions. Länk till annan webbplats.

Det finns en app kopplad till denna e-bokssida för att läsa och lyssna på böcker. Den heter Libby och finns att ladda ner från Appstore eller Play butik. Välj Bibliotek Västra Skaraborg och logga in med lånekortsnummer eller personnummer (10 siffror) samt din pinkod. Lånetiden är 28 dagar.

OBS! För att låna e-böcker och e-ljudböcker av Bibliotek Västra Skaraborg behöver du vara skriven i någon av våra sex kommuner: Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara eller Vara.

Så här gör du om du vill läsa eller lyssna i platta eller telefon


• Ladda ner appen Libby

• Välj Bibliotek Västra Skaraborg

• Logga in med ditt lånekortsnummer eller personnummer (10 siffror) och din pinkod

• Sök fram den bok du vill läsa och tryck på Låna.

Laddar du ner boken finns den även tillgänglig när du är offline.

Saknar du någon titel kan du kontakta biblioteket (klicka här).

Från dina låna i Libby kan du 

• Öppna bok för att börja läsa eller lyssna på titeln

• Hantera lån för att visa alternativ som Förnya och Återlämna

Libby (e-böcker)

Hur många svenskar har en TV? Varför sitter propellern fram på flygplan, men bak på båtar? Hur bygger man trädkojor? Vad vill du veta mer om?

Bibblan svarar är en gratis svarstjänst från biblioteken. Här kan du fråga vad du vill på svenska eller engelska.

Vi som svarar arbetar på bibliotek runt om i Sverige. Bibblan svarar drivs av Malmö stadsbibliotek som en del av ett nationellt utvecklings- och samverkansuppdrag i partnerskap med Kungliga biblioteket.

Bibblan svarar.se Länk till annan webbplats.

Läs tidningar och tidskrifter direkt på din skärm genom tjänsten Pressreader!

Du kan läsa tidningar och magasin i Pressreader både från dator (webbläsare) och smarttelefon/surfplatta (app). 

Logga in via webbläsare

Logga in på "Mina sidor" på bibliotekets hemsida med lånekortsnummer eller personnummer (10 siffror) och pinkod. När du är inloggad klickar du på länken ”Pressreader hemifrån”. Du kommer då direkt till Pressreader och har full tillgång till innehållet.

Pressreader via Mina sidor Länk till annan webbplats.

Logga in via app

Ladda ner appen Pressreader. 

Du behöver koppla upp dig mot bibliotekets nätverk (Goliska OPEN) först för att ha möjlighet att ladda ned hemifrån. Efter det att du varit uppkopplad mot bibliotekets nätverk har du tillgång till tjänsten hemifrån i 72 timmar, sedan måste du på nytt besöka biblioteket.

 

Pressreader

Vår filmtjänst för både vuxna och barn

Låna film genom bibliotekets streamingtjänst Cineasterna. Här strömmar sevärd film från hela världen. 

Cineasterna Länk till annan webbplats.

Välj ”Bibliotek Västra Skaraborg” och logga in med ditt lånekortsnummer eller personnummer samt pinkod. Välj film och titta! Du kan låna upp till 6 filmer i månaden.

Det finns också en app till filmtjänsten, appen heter också Cineasterna. Du hittar den i Google Play och AppStore.

Cineasterna

Alvin är en nationell plattform för långsiktigt bevarande och tillgängliggörande av digitaliserade samlingar och digitalt kulturarvsmaterial från svenska kulturarvsinstitutioner, men också en katalog över material som ännu inte hunnit digitaliseras.

Här kan du hitta digitaliserat kulturarv från flera institutioner, inklusive från vår forskaravdelning. Vårt material på databasen Alvin hittar du här Länk till annan webbplats.

Sök och läs engelskspråkiga artiklar från tidskrifter via databasportalen EBSCO. Här hittar du bland annat abstracts och vetenskapliga artiklar inom pedagogik, biblioteks- och informationsvetenskap, teknologi och miljö. Logga in med ditt lånekortsnummer (personnummer fungerar INTE).

EBSCO Länk till annan webbplats.

Du kan söka fram böcker och annan media och reservera dem i bibliotekskatalogen. För att kunna lägga reservationer behöver du först logga in på "Mina sidor" med lånekortsnummer eller personnummer (10 siffror) och pinkod.

På "Mina sidor" kan du även låna om dina böcker.

Mina sidor Länk till annan webbplats.


Via bibliotekets datorer når du även

Mediaarkivet – tidningsartiklar i fulltext på svenska (Nya biblioteket)

Arkiv Digital – databas för släktforskare (Forskaravdelningen)

Dödsboken - databas för släktforskare (Forskaravdelningen)

Denna sida uppdaterades