Klicka på kartan för högre upplösning

< >

Storslaget i det lilla
Del 1: Konst och skulptur 

Utefter Skaraborgsgatan finns ett pärlband av offentliga konstverk på öppna platser och husfasader. Följ med på en intressant tur och beskåda dessa olika skulpturer.

Det här stråket startar vid Skara Stadshus och tar 30-40 minuter.

1. Sparaborgen

Walter Bengtsson (1984). I det 20 meter höga murade tornet i medeltida stil, döljer sig Sparbankens hisschakt och högst upp finns ett rum med utsikt över Skara. Den flikiga tornhuven är krönt med ett jordklot och i de små gluggarna har skulptören satt in olika figurer som anknyter till de klassiska sagorna med prinsessan, draken, riddaren och en tung kassakista. Draken är en symbol för inflationen som försöker ta pengarna i kamp med en skattmästare som försöker skydda pengarna åt spararna.

2. Konstverket på Willys fasad

Nandor Wagner (1965). På fasaden har den ungerske bildkonstnären, grafikern och skulptören skapat ett konstverk i brons.

3. Gunnar Wennerbergsmonumentet

Lenny Clarhäll (2003). Om man vänder på domkyrkotornet blir det ett W som i Wennerberg. Det tog Lenny Clarhäll fasta på när han skapade minnsesmärke över skalden, lektorn och Skaradjäknen Gunnar Wennerberg. Ett monogram med W är den dominerande formen, men här finns även ett porträtt av magister Wennerberg. Konstnärens strävan var samtidigt att gestalta en historisk person i ett nutida formspråk.

4. Skarafolk

Gösta Pettersson (1970-80-tal). Konstverk på fasaden vid Frejan.

5. Durspelaren

Wanja "Nones" Håkansson (1990). Wanja Håkansson vann den tävling som HSB i Skara, Boverket och Statens Konstråd utlyste om konstnärlig utsmyckning på innegården i detta bostadsområde. Då hade hon under flera år fascinerats av folkmusikanternas livliga kroppspråk och denna durspelare i naturlig storlek, fångade hon mitt i hans spelande. Här sitter durspelaren på en trappa vid en fontändamm, eftersom konstnären tyckte att det behövdes lite skvalpande. "Staden saknar ju större vattendrag." Stenarna i bakgrunden kommer från det hus som tidigare låg på denna plats.

6. Konstverk på HSB:s fasad

HSB:s gula tegelfasad pryds av ett konstverk som föreställer ett husbygge.

7. Ica Kvantum Munken

JO Hilmersson. Tre trinda Skaramunkar pryder fasaden vid Ica Kvantum Munken. Konstverket sattes upp i samband med att Ica byggde nytt och bytte namn till IcaMunken.

8. Kunskapens träd

Gösta Pettersson (1978). Här har konstnären inte nöjt sig med att utsmycka en sida av tegelfasaden, utan låter den gå runt hörnet. Studenterna anknyter till skoltraditionen, tranorna till Västergötland och Adam och Eva stäcker fram fram ett äpple - hela verksamheten sammanfattas i kunskapens träd. Reliefen är utförd i målad plåt, glas och mässing. Glaset återfinns bland annat i Evas gnistrande bröstvårtor och blå ögon.

9. Frater Argenteus

Erik Sand (1974). Frater Argenteus, Silvermunken, kallas mest för Ostmunken och han symboliserar traktens osttraditioner och Skaraborgs roll som jordbrukscentrum. Det lär vara munkarna som införde osttillverkningen i Sverige och då först i Västergötland. Redan Olaus Magnus berättade om detta i "Historia om de nordiska folken" år 1555.  

Den drygt två meter höga skulptur invigdes av kung Carl XVl Gustaf den 28 september 1974 och restes med bidrag från Skaraborgs läns Hushållningssällskap och Mejeriförbund. En miniatyr av statyn delades ut till årets ostmästare under ostmässan i Skara.

10. Skara Stadshotell

Avsluta vandringen med en titt på Skara Stadshotells stora samling av Lars Lerinakvareller, ca 30 st. Kanske smakar det med en kopp kaffe i hotellets café?
Denna sida uppdaterades