< >

Bada

Förutom bassängbaden på Vilanområdet och i Ardala, har kommunen två utomhusbad. Det är badplatsen vid Vingsjön i Axvall och Näsbadet i Skärv. Dessa badplatser har livräddnings-utrustning.

Bassängbad

Vilanbadet

Allt om badhuset i Skara.

Ardalabadet

I Ardala, strax intill Ardalaskolan finns ett utebad med två pooler som renoverades sommaren 2021. 

Skaras kommunala utebad

Skaras kommunala badplatser kontrolleras regelbundet under badsäsongen. Kontrollerna görs av kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer.
Prover tas för analys av bakterier. Vi mäter också vattentemperaturen och kollar om det ligger föroreningar eller alger på vattenytan.

Kvalitet på badvatten i Skara kommun (Havs- och vattenmyndigheten) Länk till annan webbplats.

Näsbadet

Näsbadet har en liten sandstrand och bryggor ut i sjön. Badet är långgrunt. Här finns omklädningsrum och toalett. Från parkeringen är det några hundra meters promenad till badplatsen och i backen mot parkeringsplatsen är vägen asfalterad.

Hitta till Näsbadet
Från väg 49 svänger du in mot Lerdala. Kör genom Skärv och efter någon kilometer finns vägvisning till Näsbadet, sväng höger och kör in på parkeringsplatsen.

Vingsjön

Badet i Vingsjön ligger i Axvall och parkering finns vid församlingshemmet. Därifrån är det ungefär hundra meter till badplatsen.
Vid platsen finns toaletter men omklädningsrum saknas. Bryggor finns och en del är avskärmad för små barn.

Hitta till Vingsjön
I Axvall svänger du av mot Stenum. Strax innan Norra Vings kyrka finns vägvisning mot församlingshemmets parkering. Parkera och gå längs Hälsans stig mot badplatsen.

Har du upplevt klåda efter bad i sjö?

Badklåda kan orsakas av vattenloppor, en helt ofarlig fågelparasit. Det finns inget krav på att anmäla problemet enligt smittskyddslagen, men kommunen tar gärna emot information för att få en uppfattning om hur utbrett det är.

Hör gärna av dig till miljöenheten om du fått klåda efter bad i någon av kommunens sjöar.

Information om badklåda/vattenloppor (Folkhälsomyndigheten) Länk till annan webbplats.

Denna sida uppdaterades