< >

Riksidrottsgymnasium Cykel

Medalj på OS eller VM?

Cykelgymnasiet har under de senaste 40 åren fostrat fantastiskt duktiga cyklister. Listan på framgångsrika elever som genomgått sin skolning mot världseliten i Skara kan göras hur lång som helst. Vi erbjuder varje år ett urval av landets mest lovande och talangfulla mountainbike- och landsvägscyklister en unik möjlighet att kombinera studier med elitidrott på högsta nivå. Antagningen till Cykelgymnasiet sker i två steg. Först gör du en ansökan till Cykeldelen. De högst raknade konkurrerar sedan med övriga elever om platserna till Katedralskolans olika program. För mer information kontakta skolan.

Skugga en cyklist

Vill du följa en cyklist på Katedralskolan en dag? Fyll i formuläret för Skugga en katedralare och välj "Cykelgymnasiet" som program så kontaktar vi dig!

Skugga en katedralare

När du går på cykelgymnasiet går du i en vanlig klass på det program du valt. Samtidigt genomför du allt som har med cykel att göra tillsammans med cykelgänget. Du får på så sätt massor med nya och spännande kontakter!

Du kan välja något av dessa program:

Cykelträningen ersätter ditt individuella val (200p) samt delar av ditt programs fördjupningskurser (200p). Förutom den vanliga utbildningen i programmen, läser cykeleleven ett antal kurser i ämnet specialidrott som omfattar grundläggande utbildning i:

  • kost och idrott
  • mekanikerkunskap
  • tränar- och ledarskap
  • träningslära

Träningen kommer att vara individanpassad och läggs upp av tränare och elev tillsammans.
Betyg kommer att ges i kurserna: Idrottsspecialisering 1-3, Idrottsledarskap, Tränings- och tävlingslära 1-3.
En vanlig lösning för att kunna satsa fullt ut på både cykel och skola är att man läser utbildningen på 4 år.

De flesta av eleverna flyttar från hemorten och skaffar en egen bostad.
Inackorderingsbidraget är ett stöd till resor och boende och det söker du på skolkontoret i elevens hemkommun.

En dag i veckan har eleverna möjlighet att få äta kvällsmat tillsammans efter träningen. Det finns även frysta färdiglagade rätter i cykellokalen som finns till försäljning för 20 kronor/måltid.

Cykelgymnasiet har en buss med 8 platser som går till antingen en MTB- eller landsvägstävling varje helg under tävlingssäsongen. Vid val av tävlingar prioriteras Cup-tävlingar, därefter är det majoritetsbeslut som gäller. Skulle det vara fler som vill åka med bussen än vad som får plats gäller följande prioritetsordning:
- De som har Cup-tävling
- De som har längst till sin hemort

SCF eller cykelgymnasiet betalar inte resor eller boende i samband med tävlingar eller träningsläger. Detta får respektive cyklist eller förening stå för.

Skolan har specialbyggda lokaler som håller mycket hög klass där det bland annat finns lokal för innecykling och styrketräning, mekrum, tvätt- och torkrum, testrum, omklädningsrum samt teorilokal. I dessa lokaler förvarar cyklisterna även sina cyklar, träningskläder, verktyg med mera.

En vecka innehåller mycket mer än träning och skola. Tvätt, disk och städning är saker som också tar tid. Det ställs alltså stora krav på planering om man ska klara av att sköta alla bitarna.
Nedan ges ett exempel på hur cykeldelen under en skolvecka kan se ut.

Måndag:
- 15.30 Möte
- 16.00 Träning

Tisdag:
- 13.00 Träning

Onsdag:
- 15.45 Träning

Torsdag:
- 07.00 Teori/FYS
- 13.00 Träning

Fredag:
- Vila

Lördag:
- 10.00 Träning/Tävling

Söndag:
- 10.00 Träning/Tävling

Om du vill få möjligheten att träna cykel under mycket bra förhållanden och samtidigt få en ordentlig utbildning är cykelgymnasiet i Skara stället för dig. Här lovar vi att du ska få all hjälp du behöver både i skolan och på cykeln.

Välkommen med din ansökan!

Denna sida uppdaterades