< >

Estetiska programmet (ES)

Inriktningar: Dans, Teater

Vill du skaffa dig modern och högklassig kompetens med behörighet till universitet och högskola? Vill du utveckla dig själv och din talang genom dans och teater? Då är estetiska programmet rätt för dig!
Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program där du får en bred bas för fortsatta studier, främst inom konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områden. Centralt i utbildningen är kreativitet, nyfikenhet, kommunikation samt förmåga till eget skapande.

Programmet är flexibelt och du kan påverka din utbildning, t.ex. finns möjligheten att utöver det ordinarie kursutbudet läsa moderna språk, engelska 7 och matematik, kurser som ger dig meritpoäng och särskild behörighet för högskolestudier.
Programmet passar både dig som är nybörjare och dig som har tidigare erfarenhet inom de olika inriktningarna.

Dans eller teater

Estetiska programmet erbjuder inriktningarna dans och teater. På båda inriktningarna får du fördjupade kunskaper inom scenkonsten, där bl.a kostym, smink, scenografi, marknadsföring och multimedia ingår. Vi arbetar både med gemensamma och specifika produktioner för de båda inriktningarna. På så sätt får du som student möjlighet att visa upp din scenkonst i skarpt läge inför publik och du får också vara med och lära dig de olika delarna i en konstnärlig produktion.

När du avslutat utbildningen hos oss har du alla förkunskaper du behöver för att kunna söka dig vidare till dans- och scenhögskolor eller andra högskole- och universitetsutbildningar. Vi lägger fokus på personlig utveckling, skaparglädje och kreativitet.

Inriktningen dans utgår från streetdance, jazzdans, modern dans och klassisk balett. Du får även träning i stepp, akrobatik, produktionsarbete och att jobba mot en deadline. Genom att arbeta med improvisation och komposition får du också verktyg för att skapa, uttrycka och koreografera individuellt och i grupp.

Inriktningen teater fokuserar på modern, fysisk teater där improvisation är en grundsten. Här lär du dig grunderna inom skådespeleri och utbildas också inom kostym, smink, clown och maskarbete, marknadsföring m.m. Du får även testa på stagefighting, drömimprovisation och akrobatik.

Kombinera idrott och studier

Programmet går att kombinera med våra lokala idrottsutbildningar (LIU) under 1, 2 eller 3 år beroende på dina övriga val.

Besök oss

Vill du uppleva hur en dag på Katedral kan vara? Då är du välkommen att besöka oss för att följa ett program. Anmäl ditt intresse via länken.

Skugga en Katedralare

Elever berättar om programmet

Estetfilmen

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5

Engelska 6

Historia 1b

Historia 2b - kultur

Idrott och hälsa 1

Matematik 1b

Naturkunskap 1b

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1b

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

Gymnasiearbete

Individuellt val

Programgemensamma ämnen

Estetisk kommunikation 1

Konstarterna och samhället


Programfördjupning båda inriktningarna

Estetisk kommunikation 2

Estetisk kommunikation 3

Fysisk teater

Matematik 2b eller Scenografi, mask och kostym (val)

Inriktning, Dans

Inriktning, Teater

Dansgestaltning 1

Scenisk gestaltning 1

Dansteknik 1

Scenisk gestaltning 2

Dansteknik 2

Scenisk gestaltning 3

Dansteori

TeaterteoriProgramfördjupning, Dans

Programfördjupning, Teater

Dansgestaltning 2

Sceniskt karaktärsarbete

Färdighetsprövning Estetiska programmet
– inriktningarna dans och teater

Funderar du att söka till det estetiska programmet, inriktning dans eller teater, vid Katedralskolan i Skara? Undrar du över hur färdighetsprövningarna går till?  Här får du veta allt du behöver för att kunna förbereda dig, och se fram emot färdighetsprövningen som en rolig erfarenhet!

Färdighetsprövningen i teater

En lektion där du i grupp får prova hur en teaterlektion kan se ut. Ofta innehåller lektionen olika enkla improvisationsövningar och teaterlekar, inga förkunskaper krävs. Det går inte att förbereda sig, mer än att det är viktigt att man vet att det är en möjlighet att se, och känna efter, om det vi har att erbjuda är vad du söker. Det är alltså i hög grad en möjlighet för dig som elev att pröva oss! Det kan vara en bra idé att klä sig i bekväma kläder som tillåter att man rör sig.

Teatern är ett nytt ämne för många, och därför är denna möjlighet viktig - ju fler som hamnar rätt från början desto bättre. Man får också en chans att träffa sina blivande klasskamrater vilket kan kännas tryggt, och man får också en möjlighet att samtala med elever som redan går hos oss, så att man kan skaffa sig så mycket information som möjligt.

Man får även vara med om en kort intervju. Där får vi en chans att svara på frågor, en del elever vill veta mer om språkval, högre matematikkurser etc. Vi får också möjlighet att höra oss för om särskilda behov så att vi kan planera för att ge varje elev bästa möjliga stöd från dag ett. Eleven kan också berätta om eventuella förkunskaper som de har, eller särskilda önskemål.

Färdighetsprövningen i dans

Man är med om en danslektion. Du som elev behöver alltså inte förbereda någon koreografi, däremot är det bra om du har med danskläder. När du söker våra utbildningar får du en inbjudan till färdighetsprövningen med alla instruktioner. Det är väldigt viktigt att se att färdighetsprövningen är till för att DU som elev ska få en chans att pröva oss, och se om du skulle kunna trivas hos oss. Danslärarna kollar inte vilka som kan mest, eller har dansat mest sedan innan. Det de tittar på är grundläggande rytmkänsla och motorik. Om man redan kan allt så behöver man ju inte oss! Däremot är det viktigt att man vill lära sig mer...

De elever som söker dans får vara med på samma form av intervju som de elever som söker teater.

Färdighetsprövningarna brukar hos oss äga rum under andra hälften av mars. Du som elev behöver alltså inte vara rädda att det förekommer någon form av ”Idol-jury”, och ingen behöver vara nervös. Prövningen sker i grupp, inte en och en, och vi hoppas att man ska uppleva det som en rolig och givande dag! Hör gärna av dig om du har fler frågor!

Bedömning

Färdighetsprövningen bedöms på en skala mellan 1 till 10. 1x26, 2x26, 3x26 och så vidare till maximalt 10x26=260 poäng (26 – 260 poäng till betyget), och de sökande får besked om resultatet via post eller mail så fort som möjligt efter genomförd färdighetsprövning.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare
Gymnasieskolan

Ann Bjärnsund
Telefon 0511-323 78

Denna sida uppdaterades