Spånnsjön
< >

Spånnsjön

Efter 123 år som igenvuxen sumpmark återuppstod sjön mellan Axvall och Norra Lundby 2015. Nu är Spånnsjön ett naturligt reningsverk och en fin liten fågelsjö där skrattmåsarna skränar om sommaren.

Spånnsjön har samma historia som sin storebror Hornborgasjön. I slutet av 1800-talet grävde bönderna diken för att bli av med vattnet och få mer jordbruksmark. Det fungerade lite halvdant och mitten av den gamla sjön blev en sumpig snårskog. Tills markägarna bestämde sig för att bygga ett dämme och återskapa vattenspegeln som funnits tidigare.

Fåglarna hittade direkt den nya blänkande ytan. Bara efter ett par veckor sågs ett par av vitögd dykand, en sydosteuropeisk art som var på tillfälligt Sverigebesök 2015. Skrattmåsarna har bildat en koloni på holmarna i sjön, och även knipa, fisktärna, rödbena, gråhakedopping, gulärla och många andra har gjort sig hemmastadda. Om våren och hösten kan man se många olika vadarfåglar som tar rast här under sin långa flytt.

Förutom att den nygamla sjön är till glädje för småkryp, fisk och fåglar så renar den vattnet. Mycket näringsrikt vatten kommer in i Spånnsjön från jordbruksmarkerna österut, och en del av den näringen fångas upp här. Vattnet som rinner vidare på andra sidan sjön blir klarare, vilket kan glädja badare i Vingsjön.

Spånnsjön är kanske inte det enkla alternativet för barnfamiljen som bara vill ha en picknick i det gröna. Här finns ingen tydlig vandringsstig men det går att gå runt sjön, och den som gillar att titta på fåglar kan underhålla sig länge. I april kan man få se gäddor och öringar som tar sig upp hoppande i den lilla forsen vid utloppet.

Denna sida uppdaterades