Adress till stadshuset
Södra kyrkogatan 2
532 88, Skara
Måndag - torsdag
08:00-16:30
Fredag
08:00-16:00
Telefon 0511-320 00
Fax 0511-320 02
E-post skara.kommun@skara.se
Du har rätt att få tolk om du behöver. Kontakta oss så att vi kan beställa tolk.
Gör någon i din närhet dig illa? Har du svårt att hantera din ilska som går ut över någon du bryr dig om?
Du är inte ensam- det finns en väg ut!
Känner du igen dig i något av det här:
Att vara eller ha varit utsatt för våld kan leda till psykisk och fysisk ohälsa. Du är inte ensam och det finns hjälp att få.
Känner du igen dig i något av det här:
Behöver du hjälp att dämpa din ilska eller sluta använda våld? Du kan få stöd och hjälp att möjliggöra en förändring. Det är viktigt att du får möjlighet att bryta ditt beteende.
Det finns många saker du kan göra för att hjälpa ditt barn. Barn tar skada av att uppleva våld hemma.
Om du har ett barn som har varit med om när din partner slagit eller kränkt dig, kan detta vara svårt att läsa och ta till sig. Både för din egen skull och för ditt barns skull måste våldet upphöra.
Barn mår ofta bättre när de får prata med någon vuxen om vad som har hänt. På socialtjänsterna erbjuder vi både enskilda samtal och gruppsamtal med barn.
Känner du igen dig i något av det här:
Hemligheter som man mår dåligt av ska man alltid berätta för någon vuxen som man litar på.
Om du känner igen dig i något av detta, berätta för någon vuxen du känner dig trygg med, till exempel i skolan, kurator eller förälder till en kompis. Du kan också be en vuxen som du litar på att hjälpa dig att kontakta socialtjänsten.
Koll på soc Länk till annan webbplats.
Jag vill veta - Allt om dina rättigheter vid brott Länk till annan webbplats.
Våld i unga relationer är när en ung person använder våld mot den personen den är tillsammans med, någon de träffar, ligger med eller har varit tillsammans med förut.
Då kan man få hjälp via Unga relationer. Chatten är öppen varje kväll klockan 20:00-22:00. ungarelationer.se Länk till annan webbplats.
Du kan även ringa, mejla eller chatta med BRIS, telefon 116 111, bris.se Länk till annan webbplats.
Ta gärna kontakt med oss på socialtjänsten eller Utväg Skaraborg.
Våld i nära relationer kan yttra sig på många olika sätt och kan hända vem som helst. Våldet kan utföras av en partner, en familjemedlem, en släkting eller en annan närstående. Det är aldrig den utsattas fel och det finns hjälp att få.
Allt våld riktat mot kroppen. Förövaren biter, river, knuffar, håller fast, bränner, drar i håret, slagen, stryptag, knivskuren, slagen med tillhyggen, sparkad.
Direkta eller indirekta hot eller förlöjligande, utsätta för kontroll, social isolering, negligerande, förlöjligande, svartsjuka och osynliggörande.
Begränsning och kontroll av ekonomiska tillgångar, tvinga fram ekonomiskt beroende, tvingas skriva under lånehandlingar eller köp i partnerns namn.
Stark ilska och aggressivitet som är inneboende och som visar sig i kroppshållning och kroppsuttryck, som inte alltid är synligt eller uppenbart. Det skapar rädsla, upplevs som hot om våldsamma konsekvenser.
Sex mot ersättning kan innebära att en person får eller utlovas ersättning som kläder, pengar, alkohol, droger i utbyte mot sexuella handlingar. Det kan vaginalsex, analsex eller oralsex. Men det kan också innebära att visa upp sig sexuellt i webbkamera, skicka sexuella bilder eller filmer på sig själv till någon som betalar. Det är förbjudet att köpa sex.
Ingen får inte köpa eller sälja en människa, det kallas människohandel och är förbjudet. Personer som har sex mot ersättning kan även vara offer för människohandel. Människor kan utnyttjas även för andra ändamål, som tvångsarbete, tiggeri och brottslig verksamhet som inbrott och stölder. Människohandel kan få svåra konsekvenser som isolering, hot, förnedring, psykisk misshandel, våld, sexuella övergrepp, tortyr, påtvingat drogintag och psykiska och fysiska skador som kan leda till döden.
Grooming är när en vuxen tar kontakt med ett barn i sexuellt syfte på nätet.
Så pratar du med ditt barn om trygghet på nätet.
Att utsättas för våld, hot eller kränkningar av närstående är ett allvarligt brott. Om du själv eller någon du känner har blivit utsatt för brott i nära relation, anmäl det till polisen genom att ringa 114 14 eller 112 om det är akut. Du kan också vända dig direkt till polisstationen där du bor.
Brott i nära relation | Polismyndigheten (polisen.se) Länk till annan webbplats.
Socialtjänsten erbjuder dig råd och stöd i din situation och hur du kan leva ett liv fritt från våld.
Denna sida uppdaterades
Kontakt
Ring Polisen 112 - vid akut situation
Socialtjänsten
Telefon 0511-325 30
Viktoriagatan 2A, Skara
omsorgen@skara.se
Socialjouren
Kvällar och helger
socialjouren.se Länk till annan webbplats.
Information
Annat stöd
Utväg Skaraborg - arbetar mot våld i nära relationer
Utväg Skaraborg Länk till annan webbplats.
Mottagning för unga män
Mottagning för unga män Länk till annan webbplats.
Kvinnohuset Tranan
0500-41 86 68
Kvinnohuset Tranan Länk till annan webbplats.
1177.se Länk till annan webbplats.
Hjälplinjer
Kvinnofridslinjen
020-50 50 50 dygnet runt
Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats.
Välj att sluta – för dig som riskerar att skada den du älskar
020-555 666
Välj att sluta Länk till annan webbplats.
Skara kommun
Södra Kyrkogatan 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-325 32
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se
Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Du kan välja att godkänna alla kakor, eller gå in på "inställningar" och välja vilken typ av kakor du vill godkänna.