< >
Camilla Funke och Raed Alwan

Energi- och klimatrådgivning

Kommunerna i Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Vara och Skara har gemensam energi- och klimatrådgivning. Både företag, organisationer och privatpersoner kan kontakta oss för kostnadsfri och opartisk rådgivning.

Har du specifika frågor om till exempel ditt hushålls eller ditt företags energianvändning, vill ha råd om uppvärmningsalternativ eller förutsättningar för att sätta upp solceller? Eller kanske låna en av våra elcyklar? Använd i första hand vår e-tjänst där du får beskriva vad du vill ha rådgivning kring, så återkommer vi så snart vi kan.

E-tjänst för energi- och klimatrådgivning

AKTUELLT! Biblioteksturné hösten 2023

Under hösten 2023 åker vi på turné till våra kommunala bibliotek och finns på plats för oberoende och kostnadsfri energi- och klimatrådgivning. Kom och ställ frågorna du undrat över och/eller ta del av föredrag med allmänna tips och råd. Först ut är Vara den 18 oktober. Detta arrangemang är även en del av Hållbarhetsfestivalen. OBS! Föredraget, som hålls av vår kollega Decima Henningsson från Ulricehamn, sänds live via vår sida på Facebook och kommer även vara möjligt att ta del av i efterhand, välkomna att titta:

https://www.facebook.com/energiradgivningvastraskaraborg

Program:

14.00-17.00 Energirådgivning drop-in (vi bjuder på kaffe och kaka, ingen föranmälan)
18.00-19.00 Föredrag (ingen föranmälan men vi bjuder på kaffe och kvällsfralla vid föranmälan till ekr@skara.se)

  • 18 oktober Vara bibliotek och kultur
  • 9 november Götene bibliotek
  • 23 november Grästorps bibliotek
  • Vi återkommer om datum för Essunga, Lidköping och Skara

Arrangemanget är ett samarbete mellan kommunerna Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara

Kalendarium (preliminärt)

Nedan kan du se var du hittar oss på plats under hösten! (Vi reserverar oss för eventuella ändringar, håll utkik på denna sida närmare evenemanget för uppdaterad information med länkar till program m.m.)

 

Datum

Aktivitet

Kommun

 

30-aug

Nossebro marknad

Essunga

04-sep

Företagarlunch

Götene

08-sep

Nätverksträff för fastighetsägare

Vara

12-sep

Pressmeddelande om elcyklar

V6 (digitalt)

13-sep

Företagarlunch

Vara

14-sep

Företagarlunch

Lidköping

16-sep

Mobilitetsveckan

Lidköping

06-okt

Företagsfrukost

Grästorp

12-okt

Nossan ljusfestival

Grästorp

18-okt

Biblioteksturné

Vara

07-nov

Samhällsbyggnadskväll

Skara

09-nov

Biblioteksturné

Götene

nov

Biblioteksturné

Essunga

23-nov

Biblioteksturné

Grästorp

nov

Biblioteksturné

Lidköping

nov

Biblioteksturné

Skara

07-dec

Fastighet 2023

Skara

 

Länkar till mer information

Sedan en tid tillbaka råder ett högt tryck på Energi- och klimatrådgivningen i kommunerna i västra Skaraborg. Höjda elpriser har fått många att börja se över sin elanvändning. För att växla upp arbetet och nå så många som möjligt genomförde energi- och klimatrådgivningen hösten 2022 träffar ute hos företag i samtliga sex kommuner.

Om energiträffarna i våra kommuner

Energi- och klimatrådgivare Hugo Franzén höll den 19 också föredraget "Så blir du energismart" som sändes från Skaras stadshus. Här kan du ta del av det i efterhand:

Letar du allmän information om energismarta vanor, energieffektivisering och solceller finns bra information på Energimyndighetens webbplats:

Samarbete kring energi- och klimatrådgivning

Essunga, Grästorp, Götene, Skara, Vara och Lidköping har en gemensam energi- och klimatrådgivning, som finansieras av Energmyndigheten. Företag, organisationer och privatpersoner kan kontakta oss för kostnadsfri och opartisk rådgivning inom uppvärmning, förnybar energi, hållbara transporter, klimatsmart livsstil m.m. Samarbetet innebär att man får bättre förutsättningar att möta målgruppernas behov. Med en stärkt energirådgivning kan arbetet med att nå kommunernas och i förlängningen Sveriges mål för energibesparing och minskad klimatpåverkan uppnås snabbare.Till skillnad från andra kommunala verksamheter har energirådgivningen ingen myndighetsutövning, ingen tillsyn, ingen besiktning, ingen rapportering, endast rådgivning.

För företag kan ett besök innebära stora besparingsmöjligheter samtidigt som man stärker sin miljöprofil (oftast är det lättare att tjäna pengar på energibesparing än att öka sin omsättning). Organisationer och privatpersoner kan på samma sätt få råd som leder till minskad energiförbrukning och klimatpåverkan.

​Råd på vägen - inga beslut

Energi- och klimatrådgivarna ger dig råd och idéer om lämpliga åtgärder och genom sin kunskap inom energi- och klimatområdet. Beslut om val av energislag och åtgärd är alltid ditt eget.

Bygga nytt eller renovera

Låga driftkostnader för lokaler och boende betalar sig snabbt. Ni som ska bygga nytt, bygga ut eller renovera kan tjäna på att höra av er vid projekteringen så att ni får ett energieffektivt boende för framtiden.

Låna elcykel och andra energi- och klimatsmarta prylar

I varje kommun har du möjlighet att låna och testa prylar som kan inspirera och underlätta en energi- och klimatsmart livsstil. Det som finns att låna är elmätare, smartklocka och elcykel. Använd i första hand vår e-tjänst och välj kategorin "Klimatsmart livsstil" för att beskriva ditt ärende. Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du också kontakta oss via e-post eller telefon. Länk till e-tjänsten: https://sjalvservice.skara.se/Energiradgivning-anmalan

Råd om solenergi, elfordon och laddning

Har du funderingar på att installera en anläggning för att producera solel? Solceller ger dig billig och ren energi under lång tid. Inget elbolag kan höja priset på din egenproducerade el. Solfångare till värme och varmvatten är också en god affär i kombination med bioenergi eller värmepump.

Man kan även lagra sin producerade solel i ett batterilager.

I de flesta fall är det bygglovsfritt att sätta upp solfångare och solceller.

Kanske funderar du också på att kombinera solcellerna med en elbil som du kan ladda med egenproducerad solenergi?

Kontakta oss för råd och information om teknik, ekonomi, aktuella bidrag med mera.

Företag och energiarbete

Som företagare kan du få hjälp att starta upp ditt energiarbete. Vi gör en nulägesanalys och utifrån den ger vi förslag på förbättringar och diskuterar hur ni kan gå vidare. Det finns nästan alltid stora vinster att göra både ekonomiskt och miljömässigt! All energibesparing behöver inte innebära investeringar. Injustering, tidsanpassning och beteendefrågor är gratis.

Kanske funderar du på om solceller, elbil och laddmöjligheter för anställda och besökare kan vara något att investera i?

Det finns en mängd stöd att söka för energi- och klimatåtgärder, både lokala och nationella. Kontakta oss för mer information.

Håll dig uppdaterad

Nyfiken på vilka aktuella stöd och bidrag som finns att söka samt intressanta nyheter inom energi- och klimatområdet? Vi omvärldsbevakar åt dig! Kontakta oss via telefon eller e-post: ekr@skara.se för uppdaterad information, eller prenumerera på nyheter samt information om våra aktiviteter direkt till din e-post: Prenumerera på nyheter från energi- och klimatrådgivningen i västra Skaraborg

Du kan också följa oss på sociala medier via Facebook eller Instagram. Är du privatperson och intresserad av att minska din klimatpåverkan kan du få tips och inspiration via vår temasida Klimatsmart livsstils Facebook eller Klimatsmart livsstils Instagram.

Kontaktinformation

För att komma i kontakt med oss angående ett specifikt ärende, använd i första hand vår e-tjänst. Där får du ange vad du vill ha rådgivning om och på vilket sätt du vill bli kontaktad. Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du prova att nå oss via e-post eller telefon:

E-tjänst: https://sjalvservice.skara.se/Energiradgivning-anmalan

E-post: ekr@skara.se
Telefon: 0511-325 00

Denna sida uppdaterades