< >

Herrtorps qvarn och Flian

Med kanot längs Flian öppnar sig en dold värld, avskärmad från slättlandet genom hängande lövvalv. Närmare Hornborgasjön kommer man in i en djungel av vass som gör det hela till en riktig expedition.

Lättaste sättet är att hyra kanoter vid Herrtorps qvarn och paddla mot Hornborgasjöns utlopp, sex kilometer uppströms. Här blir det tydligt att mycket av livet följer vattnet. I strandbrinkarna syns bohålor av olika storlek som tillhör kungsfiskare, vattensorkar och bävrar. Då och då blixtrar kungsfiskare förbi som blåa juveler, och mosaiktrollsländor far fram som svirrande luftfarkoster.

Den som paddlar i skymningen har goda chanser att höra bävrarnas väldiga svansplask alldeles framför kanoten, och att få se en bäver är inte särskilt svårt om man rör sig försiktigt. När det mörknar kommer också fladdermössen fram och jagar efter insekter i svindlande luftsprång precis över vattenytan. I kanot kan man lätt få med sig hela familjen in i slättens hemliga undre värld.

Herrtorps qvarn–Hornborgasjön tur och retur är en utflykt på omkring sex timmar inklusive strandhugg. Den här sträckan är nybörjarvänlig och kräver inga lyft. Från Utloppet kan man också lyfta kanoterna till Hornborgasjön om man kommer efter att fågelskyddet har upphört den 15 juli. Mer krävande och spännande paddling med snabbare ström får du nedströms från kvarnen. Det går inte att paddla tillbaka mot strömmen utan här behöver man ställa en bil eller ordna återvägen på något annat sätt.

Om du åker västerut, håll utkik mot de fina översvämnings-strandängarna vid Botorps mader.

Denna sida uppdaterades