< >


Skara kommun flaggar för Ukraina på årsdagen av invasionen

På lördag den 24 februari är det två år sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes. För att uppmärksamma detta kommer Skara kommun att hissa den ukrainska flaggan.

Detta görs för att visa solidaritet med den ukrainska befolkningen och stå upp för demokratiska rättigheter.

- Vi har inga indikationer på att kriget i Ukraina är på väg att ta slut. På lördag har det pågått i två år och hundratusentals människor har fått sätta livet till i både strid och som civila offer. Vi vill ge vårt stöd till det ukrainska folket att fortsätta sin kamp för att kunna vara ett självständigt land, säger Gunilla Druve Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Skara kommun.

- Varje år vi yttrar solidaritet med folket i Ukraina har antalet döda, sårade och plågade ökat. Den mänskliga sorgen och lidandet i det här får vi aldrig tystna kring. Krigsaggressioner, terrorism, brott mot folkrätten och mot de mänskliga rättigheterna måste alltid mötas med de demokratiska samhällenas fördömande. Jag är stolt över det stöd till Ukraina som kommer från Sverige, och tacksam över att vi människa till människa kan säga: din sak är min, säger Ylva Pettersson, oppositionsråd i Skara kommun.

Flaggan hissas tillsammans med den svenska flaggan klockan 9 på lördag morgon. På kvällen kommer även vattentornet att belysas i Ukrainas färger.

Denna sida uppdaterades