< >


Körsång och elteknik - när traditioner och framtid möts

Idag är efterfrågan stor efter behörig arbetskraft i många branscher. Att välja ett yrkesprogram på gymnasiet förbereder dig inte bara inför ett framtida yrke utan skapar stora möjligheter att få jobb efter avslutade gymnasiestudier.

En elev som ser denna möjlighet är Hugo Snögren som går sitt tredje år på El- och energiprogrammet.

- Jag gillar kombinationen av att läsa teori och få praktik som ett yrkesprogram medför. Det vi lär oss i teorisalen får vi sen lära oss praktiskt, vilket gör att man förstår hela kedjan. Man får verkligen använda hjärnan för att lösa olika uppgifter, säger Hugo.

Elever som läser en yrkesutbildning har minst 15 veckors Arbetsplatsförlagt lärande, APL, ute på riktiga företag.

- Det är givande att få komma ut och testa på yrket. Jag har varit ute på två olika firmor för att prova på olika delar inom elbranschen. Jag har redan fått jobberbjudande på båda, säger Hugo och ler.

När Hugo skulle välja till gymnasiet gick funderingarna fram och tillbaka. Ganska snart landade det ändå i att han ville gå just El- och energiprogrammet, ett brett yrkesförberedande program. Programmet fanns på flera olika skolor men att slippa pendla avgjorde hans val.

- Jag ville slippa sitta på en buss 40 minuter till och från skolan varje dag. Katedralskolan och Skara kändes helt rätt för mig och är det klart bästa valet jag har gjort. Det är en stor gemenskap här och det är nära till både elever och lärare, säger Hugo.

Mer än bara studier

För Hugo och många andra är gymnasietiden så mycket mer än bara studier. På Katedralskolan har han tack vare sin utbildning fått många nya vänner och bekantskaper.

- Jag har lärt känna många fler än bara klassen mycket tack vare att vi läser vissa ämnen tillsammans med andra klasser, menar Hugo.

Hugo har också träffat nya kompisar genom elevföreningen Musikens vänner, MV. MV är en av Katedralskolans körer som sedan 1886 har bjudit många skarabor på sång vid högtidliga tillfällen.

- Jag hade hört talas om MV redan innan jag började på skolan och när föreningen ett par veckor in på första terminen öppnade upp för fler medlemmar hoppade jag på direkt. Det ångrar jag inte, vi har så kul tillsammans, säger Hugo.

Föreningen drivs och leds av eleverna själva och kännetecknas genom sin körsång och den unika uniform som bärs vid framträdandena. MV är främst känd för sin medverkan på skolans unika studentfirande och för sin goda gemenskap.

- Detta är något som man som skaraelev verkligen vill vara en del av och uppleva. Dessutom är det kul att vara med och föra skolans traditioner vidare, säger Hugo.

Idag är Hugo anförare för kören vilket innebär att han leder kören. Det innebär bland annat att han ansvarar för att de övar sina sånger och sen presenterar och startar kören vid sina framträdanden.

Arbetslivet nästa

Än så länge har Hugo inte tackat ja till något av sina jobberbjudanden, då han först och främst fokuserar på att göra klart sina studier. Till våren tar han själv studenten.

- Målet är att komma ut på en arbetsplats och göra klart mina lärlingstimmar. Sen vill jag nog jobba som elektriker, men funderar också på att läsa upp min el-behörighet. Det får dock framtiden utvisa, avslutar Hugo.

Denna sida uppdaterades