Tränare Emil coacher två av hockeyelever

Grenspecifik hockeyträning i ishallen på Vilan.

Handbollsträning i idrottshallen på Vilanområdet

Handbollsträning i idrottshallen på Vilanområdet

Eleven Aida tränar styrketräning

LIU-eleven Aida tränar styrka i skolans gym.

< >


Stort intresse för kombinationen idrott och studier

Den lokala idrottsutbildningen, LIU, fortsätter växa både med antalet utövare och olika inriktningar på Katedralskolan i Skara.I höst är det närmare 70 elever som valt att gå LIU, vilket är nästan en fördubbling från förgående termin.

Den valbara kursen ligger inom ramen för elevens val lockar allt fler av skolans elever till att kombinera idrott med studier.

- Vi är stolta över att kunna erbjuda ett så brett utbud av träningslära som verkar locka allt fler elever till oss. Vi försöker spegla samhället idag och hela tiden utveckla verksamheten utifrån både behov och efterfrågan, säger Fredrik Bäck LIU-ansvarig och lärare på Katedralskolan.

Alla elever som går LIU väljer en specifik idrott att fokusera på men får även med sig en bred kunskapsbank inom idrott- och träningslära i kursen. Det är både grenspecifika lektioner men också gemensamma tillfällen med betydelsefulla byggstenar för en stark kropp och god hälsa. LIU på Katedralskolan startade höstterminen 2019 och växer för varje år.

- Idag har vi flera stabila idrottsspecifika grupper och har elever med hög motivation som verkligen satsar på sin idrott. Inte minst inom handbollen där vi har elever som spelar i Skara HF, Skara HK och Skövde HF, fortsätter Fredrik.

Eleverna omges av kunniga och grenspecifika tränare. Några är både tränare och lärare i andra ämnen på skolan medan andra är kopplade direkt från de lokala idrottsföreningarna. Tack vare samarbete med Vilans fritidsområde kan eleverna träna i närliggande anpassade träningshallar.

Ny gyminriktning

I höst har en ny variant av LIU startat för elever som vill fortsätta utveckla sin förmåga och förståelse kring träning, men som inte är bundna till någon förening. Vilket tidigare varit en förutsättning för att få läsa LIU-kursen.

- Det finns flera elever som tränar på egen hand och som varit intresserade av att gå på LIU. För att möta deras efterfrågan testar vi nu en övergripande inriktning mot gym som fler elever kan välja, säger Fredrik.

Eftersom av mycket av tränarkompetensen finns redan på skolan är det möjligt att utöka kursen samtidig som att skolan numer också har ett eget gym där eleverna kan träna.

Denna sida uppdaterades