< >


Ungdomsfestival tillbaka i Skara

Den 1 april är ungdomsfestivalen UKM tillbaka på Stureplan ungdomens hus. Ett tillfälle där unga som gillar olika former av kultur kan mötas. Där händer allt från olika scenuppträdande och utställningar till att bara träffas och umgås med likasinnade. Dessutom kan ungdomarna som uppträder eller ställer ut sina alster ta sig vidare till en regionsfestival längre fram i vår.

UKM är ett koncept som har funnits i många år och så även i Skara. Festivalen pausades under några år i samband med pandemin men förra året startade ett gäng på Stureplan tillsammans med kulturutvecklare i kommunen återigen UKM festivalen i Skara. Nu är det dags igen.

- Den glöden vi såg hos ungdomarna förra året vill vi se växa vidare. Att ungdomar växer i sitt skapande och får självförtroende är häftigt att se. Och sen är det så kul att kulturen får ta mer plats i Skara igen, säger Robin Wernebratt på Stureplan.

Magi skapas

I år startar festivalen i Skara redan från tidig eftermiddag och fortsätter en bit in på kvällen. Det börjar med invigning av Stureplans nya scen. Sen blir det vårmarknad där ungdomar säljer eget hantverk och några UF-företag är också på plats. Kvällen avslutas med framträdande, utställning och workshops.

- Det händer något när likasinnade ungdomar möts. Vi hoppas att många hittar hit. Kvällen är öppen för allmänheten och vi hoppas många stora som små vill komma och få ta del av denna magi, säger Robin.

UKM står för Ung kultur möts och är en återkommande ungdomsfestival som arrangeras på olika platser runt om i landet. Målet med konceptet är att unga som gillar kultur ska få en plats att träffa likasinnade och få chansen att visa sina talanger. Festivalerna arrangeras inte bara på lokal nivå utan ungdomarna som deltar kan också ta sig gå vidare till festivaler som arrangeras på både region- och riksnivå under våren.

Vill du eller känner till en ungdom som vill vara med? Länk till anmälan och mer information om UKM i Skara finns här Ukm-Skara Länk till annan webbplats.

Denna sida uppdaterades