< >


Badsäsongen är här! Vi kollar badvattnet.

Nu är badsäsongen här och miljöenheten har redan varit ute och tagit de första badvattenproverna. 

Regelbundna badvattenprov tas vid kommunens badplatser för att säkerställa att våra badvatten inte är en källa för smitta. Prover tas vid badplatserna Flämslätt, Vingsjöbadet och Näsbadet mellan 14 juni och 23 augusti. Sammanlagt kommer sex prover att tas vid varje badplats.

Vid kontrollen av badvattnets kvalitet undersöks halterna av E.coli och intestinala enterokocker som är indikatorbakterier för sjukdomar. Vi noterar även förekomsten av bland annat alger, fåglar samt städning av badplatserna. Vid kraftig algblomning bör man avstå från att bada.

Badvattenproverna bedöms enligt följande:

  • Tjänligt - det går utmärkt att bada
  • Tjänligt med anmärkning – provet visar en förhöjd bakteriehalt, men det finns ingen risk för sjukdom i samband med bad
  • Otjänligt - provet visar höga bakteriehalter, man bör avstå från bad tills dess att nya prover visar att det går att bada.

Vid otjänligt resultat kommer ett omprov att tas inom kort. Samtidigt som omprov tas går miljöenheten ut med information om att man inte bör bada.

De första proven har redan analyserats och våra badvatten är tjänliga. Resultaten registreras kontinuerligt på Havs- och vattenmyndighetens webbplats som är tillgänglig för allmänheten.

Havs- och vattenmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.


Denna sida uppdaterades