< >


Brittisk författare blir stipendiat i Skara

Under hela november månad kommer den brittiske författaren Stephen Keeler att vara stationerad som Artist In Residence, AIR-stipendiat, på biblioteket i Skara. Under sin tid i Skara kommer Keeler hålla föredrag, anordna skrivarverkstad, arbeta på ett nytt projekt och skriva poesi.

Residensprogrammet AIR-Litteratur (Artist in Residence) Västra Götaland är ett stipendium för författare och översättare från hela världen. Stipendiaterna får bo och arbeta i Västra Götaland i en månad för att främja kultur och litteratur i regionen. Med stipendiet kan man fokusera på sitt konstnärliga arbete. Man får även utrymme för inspiration och fördjupning.

Till Skara kommer britten Stephen Keeler, som är prisbelönt poet och författare till memoaren 50 ord för kärlek på Svenska/50 Words for Love in Swedish som vann utmärkelsen People's Book Prize Beryl Bainbridge Award för 2022/23.

- Vi ser fram emot att ta emot Stephen Keeler som har ett stort hjärta för Sverige och Skaraborg. Vi har funnit varandra redan på distans så nu ser vi så mycket fram emot att ta emot Stephen här i Skara, säger förvaltningschefen Jytte Rixman-Svantesson.

Stephen Keeler är inte helt ny i Sverige. Han har bott eller besökt vårt land i omgångar sedan 1973, då han undervisade i Mariestad under ett års tid. Femtio år senare är han alltså utvald som stipendiat till biblioteket i Skara.

- Jag är så glad och tacksam över att ha fått den här möjligheten att arbeta i Skara under detta mitt gyllene jubileumsår – och specifikt till denna del av Sverige. Symmetrin är tilltalande, och jag välkomnar denna chans att ge något tillbaka till ett land som har varit väldigt snällt mot mig, säger Stephen Keeler.

Keeler kommer att vara stationerad i på biblioteket i Skara 1-30 november. Under denna tid kommer han att inbjuda till ett samtal på engelska om livshistorier, minnen och hur vi skapar mening i livet. Efter sitt anförande inbjuder han till samtal och uppmuntrar åhörarna att ställa frågor eller att dela sina egna tankar och idéer om ämnet. Han kommer också att leda en skrivarverkstad för den som vill förbättra sitt skrivande och sin engelska.

Stephen Keeler tar också med sig ett nytt projekt att jobba på under tiden i Skara, en memoarrelaterad samling av korta essäer och reminiscenser om livets små nöjen.

- Jag hoppas också på att skriva lite poesi, så jag har några volymer svenska poeter med mig också. Allt känns väldigt spännande, och jag ser så mycket fram emot att vara hos er i Skara i november, säger Stephen.

Denna sida uppdaterades