Jonas och Monica Dahl i Skara satsade på en ny eldstad i huset.

< >


Så här får du en eldstad till jul

I samband med en större renovering bestämde de sig. En eldstad behövs i huset som mysfaktor och samlande punkt.

Jonas och Monica Dahl bor i villa i Skara. Huset hade redan två fungerande kakelugnar på bottenvåningen men däruppe saknades det något att samlas omkring. För hur det än är med nutida energilösningar så ger en levande låga känslan av trygghet och gemenskap. Det är nedärvt i människan att vissa saker är rogivande. Dit hör porlande vatten och tända ljus och kanske ännu mer en eldstad.

För Monica blev det en avgörande faktor och ett stort plus att kaminen kan vara en tillgång även när den inte eldas med ved. För det går ju precis lika bra att ha tända ljus i den.

- Det blir så rofyllt och lågorna speglar sig jättemysigt i fönstren, säger Monica.

Även när det är riktigt kallt och när det blåser ger kaminen den extra värmen som behövs i huset. Eldstaden kan också vara en trygghet när vi står inför en höst och vinter med osäker elmarknad. Inte bara ekonomiskt sett men också om strömmen plötsligt försvinner.

Att skaffa eldstad

När man skaffar en eldstad är det flera som ska godkänna. En anmälan till kommunen behövs alltid, oavsett vilken byggnad installationen eller ändringen görs i. Först tittar en bygglovshandläggare på ärendet utifrån det regelverk kommunen har att hålla sig till. Efter det får man ett startbesked ifrån kommunen som innebär att man får börja installera eldstaden. När installationen är färdig ska sotaren godkänna installationen och sotarens intyg skickas in till kommunen så att ett slutbesked kan utfärdas. När detta är gjort får du börja elda. Största anledningen till de här stegen är att eldstaden ska vara installerad på ett brandsäkert sätt. En trygghet både för dig och dina grannar.

För Jonas och Monica kändes detta inte som någon lång eller komplicerad process.

- Vill man skaffa en eldstad så är det bara att bestämma sig. Vi hade turen att ha duktiga hantverkare. Med folk som kan sin sak är det inga konstigheter att installera en eldstad, säger Jonas.

Hos Jonas och Monica fanns den gamla murstocken kvar och det snabbade på installationen. Murstocken gav också en naturlig fästpunkt för kaminröret som på så sätt doldes och gav kaminen ett svävande intryck. Jonas och Monica intygar att den har blivit pricken över i i inredningen.

Tips för en eldstad till jul 

Det finns många typer av eldstäder, exempelvis braskaminer, murspisar, insatser och kakelugnar. Ett bra alternativ till en fristående kamin kan vara att välja en vedspis där du även kan laga mat eller värma vatten om strömmen går. Du väljer helt enkelt det som passar dig bäst och anmäler du det nu kan du ha en kamin redan till jul.

  • För en installation eller ändring av kamin/öppen spis och/eller rökkanal ska du alltid lämna in en anmälan till byggenheten. Läs mer Länk till annan webbplats.
  • Tänk på att ha ett bra underlag i bostaden. Väljer du en tung eldstad är ett kraftigt bjälklag eller betongplatta en bra grund för eldstaden att stå på.
  • Eld förbrukar mycket syre, se till att ha god ventilation eller en separat ventilation till eldstaden.
  • Skorstenen bör mynna över nocken på taket och vara minst 1 meter över taktäckningen så att det inte ryker in i huset.
  • Lär dig att elda rätt - det kanske inte behövs så mycket ved som man kan tro.
  • Ha gärna en brandsläckare till hands - det är viktigt att tänka på brandsäkerheten.

Så här eldar du rätt

Det är förstås inte bara att brassa på när du eldar, det är några saker du kan behöva tänka på, speciellt om du bor inom tättbebott område.

Vedeldning

Tänd i toppen Pdf, 1.5 MB.


Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar




Denna sida uppdaterades