< >


 Offentliga måltidens dag

Varje vardag serveras det tre miljoner måltider inom vård, skola och omsorg i vårt land. Det är måltider på sjukhus, skolor, förskolor och äldreboenden, och måltider till de som bor hemma. Den 20 oktober uppmärksammas Offentliga måltiders dag runt om i landet.

Här har vi samlat lite frågor och svar kring offentliga måltider i Skara och Götene kommuner, som har samma kostenhet.

Är det bara billiga råvaror som används i de offentliga köken, eller hur ser det ut i Götene och Skara?

Nej, det är råvaror med bra kvalitet som köps in via dom avtal som kommunen upphandlar. Vi strävar efter att ha så mycket svenska råvaror som möjligt. Allt kött, kyckling och ägg kommer från Sverige.

Vi har också upphandlade produkter från vårt närområde till exempel potatis, ägg, färskt bröd.

Har det alltid funnits möjlighet till skolmat?

Redan 1946 började den svenska regeringen erbjuda statliga bidrag till kommuner som införde gratis skolmat i grundskolan.

Sedan 1997 har Sveriges kommuner varit skyldiga att servera kostnadsfri skolmat till alla elever i grundskolan enligt skollagen.

Har alla länder gratis skolmat?

Nej, det är endast Sverige, Finland och Estland som har gratis skollunch. I Norge och Danmark får var och en ta med sig egen lunch. I andra länder , som i tex USA och Storbritannien, erbjuds fattiga elever skolmat, medan övriga elever får betala.

När kom mat i skolan?

Ursprunget till dagens skolmåltider kan spåras tillbaka till 1800-talet. Redan under andra delen av 1800-talet fick barn som levde i fattigdom i vissa utvalda områden i Sverige tillgång till en måltid i skolan. Skolmaten bestod då oftast av gröt och mjölk.

Varför är det viktigt att äta lunch i skolan?

Utan näring och energi fungerar inte kroppen som den ska. Det är viktigt att skollunchen är näringsriktig. Äter man inte så påverkar det hälsan, humöret, orken, koncentrationen, minnet och mycket mer.

Om man inte tycker om maten som står på matsedeln?

I de flesta skolrestaurangerna finns det flera maträtter att välja på. Det finns också ett stort salladsbord med många olika grönsaker. Varje dag serveras också knäckebröd och mjölk.

Serveringen av fiskrätter och växtbaserade maträtter har ökat. Förut fick vi mycket mer kötträtter, hur kommer det sig?

Det beror dels på klimatanpassning och hälsa befrämjande. Både Skara och Götene har antagit klimatlöften om att minska växthusgaser och vi följer de råd som livsmedelsverket rekommenderar.

Vad rekommenderar livsmedelsverket då?

Jo, att man ska äta mer grönsaker, frukt och bär. Fisk ska man också äta ofta, minst 2-3 gånger i veckan. Vi ska äta mindre av rött kött och chark.

Rött kött, vad är det?

Kött som kommer från nöt, fläsk, lamm, ren och vilt. Och genom att hålla nere mängden är bra både för hälsan och miljön. Rådet är att man inte ska äta mer än 500 gram per vecka av rött kött och chark.

Hur många portioner serveras i Skara och Götene på en dag?

Cirka 7 000 portioner serveras per dag inom förskola, skola och äldreomsorg. Det innebär att cirka 6 700 gäster dagligen äter mat som något av köken från kostavdelningen tillagat. När det serveras köttbullar så går det åt ungefär 56 000 köttbullar.

Kan jag påverka vad som serveras?

Matsedel skrivs terminsvis och den skickas ut till våra skolor, förskolor och till omsorgen för synpunkter. Kostavdelningen har även måltidsråd där elever medverkar på skolorna och från förskolorna och omsorgen medverkar personal där vi diskuterar allt som innebär måltiden, både det som är på tallriken och miljön i våra restauranger. Vissa saker kan vi inte påverka.

Var lagas maten?

I Skara är det tre kök som tillagar mat: Viktoriaskolan, Valleskolan samt Ardalaskolan. I Götene finns det fem produktionskök: Centralköket, Skattkistans förskola, Lundagårdens kök, Källby Gård samt Källby förskola.

De andra köken då?

De är mottagningskök och de lagar också mat men inte från kött och- fiskråvaror. De kokar till exempel potatis, pasta, bereder salladsbordet, kokar grönsaker, värmer hel och halvfabrikat, såser med mera.

Hel och halvfabrikat, serveras det ofta?

Nej, det gör vi inte. Det är en yrkesstolthet att laga så mycket mat från grunden som möjligt. Cirka 80% av alla maträtter vi serveras lagar vi själva.

Martin Berglund
Enhetschef

Kristina Fahlgren Palm
Kostchef

Lästips!

Svinn blir en win-win


Kommentarer
  1. Elisabeth Walette
    Hej! Min gamla mamma bor på Skarahemmet. Hon klagar nästan alltid på maten när jag är där. Maten är så smaklös, särskilt fisk. Fisk serveras för många gånger i veckan, tycker hon. Ofta är maten, särskilt korv alldeles för hårt stekt. Går inte att tugga. Fler köttfärsrätter och kyckling är både lättuggat och gott.
    Varför finns inte 2 rätter att välja emellan? Varför kan man inte få önskekost? Hon betalar ju så mycket för sin mat? Kanske äter hon för hälften av kostnaden! Tycker verkligen att man ska ha rätt till det när man levt ett långt liv och dessutom betalar allt själv!

    # 1
    torsdag, 20 oktober kl. 11:45
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades