< >


Vad händer bakom höljet?

Renovering av gamla vattentornet är ett spännande projekt där en hel del tankar sätts på prov för att hitta lösningar och anpassa arbetet till de åtgärder som måste utföras. Entreprenören och medarbetarna som utför renoveringen har erfarenhet från liknande projekt som kyrkor och andra äldre byggnader.

Arbetet med renoveringen startade i vintras med att byggnadsställningar har rests runt hela vattentornets utsida. Samtidigt har insidan sanerats från allt fågelbajs efter alla fåglar som flugit in genom trasiga fönster.

Sedan byggnadsställningarna kommit på plats har hela tornet svepts in i en blå duk. Duken är till som skydd för att stenbitar och annat inte ska falla ut utanför tornet. Duken ger inget vindskydd, så det är kallt högt uppe på tornet - kallare och blåsigare än på marken!

Mars

I mars fortsatte arbetet med att komplettera byggnadsställningen med stagning runt tornet och in till vattencisternen. För att inte skada cisternen har en tillfällig förstärkning gjorts med extra bandjärn som är fästade i byggställningen runt om. ”Tornspiran” eller den en gula översta delen med putsfasaden måste bytas ut. Ungefär 50 ton betongputs har kapats i små bitar och transporterats ner med hissen.

Betongputsen kapas i bitar

April

All betong tagits bort från stålskelettet som nu ska kapas ner bit för bit för att sedan återskapas med samma utseende. Vi som arbetar med renoveringen är förvånade att 120 års rostande inte är värre, men det var dags att bytas är det ingen tvekan om. Stålstommen är nu under tillverkning och kommer monteras i maj-juni.

Järnstommens övre del

Järnstommens undre del

Nya stenar från Kinnekulle

Stenfasaden har inspekterats och en del stenar behöver bytas ut. Stenhuggare från Thorsbergs stenhuggeri på Kinnekulle har i samråd med Västergötlands Museum inventerat stensättningen. Nu håller man på hugger ut sten för att sedan kapa dem i rätt storlek och struktur. Byte av fasadstenarna kommer starta under maj månad och pågår till i höst. Mer om detta i kommande blogginlägg.

Närmast under april kommer fogarna mellan stenar i nedre delen av tornet att behöva bytas. Senare under maj och i sommar kommer även resten tornets stenfasad ses över. Då kommer alla fogar som är dåliga att skäras ur och fogas om.

Insidan av vattentornet

I vattentornets insida kommer putsen bytas ut på den nedre tredjedelen av innerväggen. Det här arbetet kommer entreprenören att göra när det är dåligt väder och då det är svårt att utföra arbetet på utsidan.

Stålstommen kommer återskapas så att utseendet blir detsamma. Mellan stålprofilerna ska ett nytt putsskikt göras. Då kommer man att bygga en form på insidan och mellan stålstommen sätts armeringsstänger som kompletteras med ett nät. Därefter sprutas en specialbetong på fasaden som bygger upp väggen i omgångar.Resultatet kommer att se ut som den ursprungliga ytan. Betongarbetet är planerat börja i augusti. Fasaden ska sedan få  samma gula kulör som tidigare.

Renoveringen av vattentornet kommer att vara klart innan vintern.

Mikael Leijon
projektledare

Läs mer!

Gamla vattentornet - en symbol för tillväxt och ingenjörskonst. Axel Demker (2019)

Vattentornet rustas för framtiden Länk till annan webbplats.SKLT (2019)

Landmärke rustas för 100 nya år Länk till annan webbplats. NLT (2019)

Det gamla vattentornet. En besökare bloggar. Länk till annan webbplats. Daniel Pettersson, LoveSkara.se (2013) (Skribentens åsikter är hans egna).

 

Var med i vattentornstävlingen!

Vi söker nya och gamla foton och teckningar. Eller varför inte filmer och uppsatser?

Skicka in ditt bidrag senast 1 maj. En jury utser ett vinnande bidrag som får ett presentkort på Skara Handel. Juryns beslut går inte att överklaga.

Skicka in ditt bidrag här

 

 

 

Kommentarer
  1. Helena Långström Schön
    Hej Sven! Tack för ditt intresse. Vi tittar på förutsättningarna och återkommer längre fram.
    # 2
    måndag, 15 april kl. 14:58
  2. Hej!
    Jag undrar om det kommer att vara möjligt att besöka vattentornets insida efter renoveringen, och i så fall hur man går tillväga för det.
    Vänliga hälsningar
    Sven
    # 1
    söndag, 14 april kl. 13:01
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar




Denna sida uppdaterades