Deponi eller uthus - en deifinitionsfråga. Hur blev det så här?

< >


RÖJ och återvinn

RÖJ kan betyda väldigt olika saker för olika människor. Men om du hör till dem som börjar fundera på hur allt hamnade i garderoberna och på vinden, då är den här artikeln för dig. För så här års när dagsljuset silar in och energin kommer tillbaka kan det behövas ett rejält RÖJ!

Media är fullt av tips på hur du städar bäst och undviker att saker och ting tar överhanden hemma. Den japanska organiseringsexperten, och kanske också levandsfilosofen, Marie Kondo säger exempelvis att du ska känna in det du har och spara på det som gör dig glad. Ett bra råd! Men var gör man av det som brukade göra en glad? Som man köpte in för att det berikade livet, men som nu kanske har halkat ner ett trappsteg i Avfallstrappan. Känner du till den, förresten? Avfallstrappan beskriver varornas väg från inköp till slutstation. Vissa saker går raka vägen ner för trappan efter kort tid, men många, och förhoppningsvis allt fler, passerar steg efter steg från återbruk till återvinning och energiutvinning. En liten del slutar som deponi. Och då menar jag inte mitt uthus.

Marie Ström och Susanne Sundblad

Återbruk

Skara vimlar av Second Hand-butiker. En av de nyare ligger på Skolgatan. Där träffar jag Susanne Sundblad och Marie Ström, som brinner för det som kan få nytt liv. En lika stark drivkraft är nog utan tvekan deras kreativa ådra. Susanne syr mycket och ibland gör hon om vuxenkläder till barnkläder. En T-shirt kan bli del i ett plagg som barnbarnen både har nytta och glädje av.

- Man kan leka med det man har och skapa något helt nytt, säger Susanne.

Faktum är att det återvunna plagget utsågs till årets julklapp 2018 av Handels Utredningsinstitut, HUI. Ett lite överraskande val och ändå inte. Det pekar på en mycket stark trend, något som bryter av totalt från tidigare års julklappar som robotdammsugare och råsaftcentrifuger.

”Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion” står det i motiveringen.

Det återvunna plagget – plagg som helt eller delvis tillverkats av återvunna material eller second hand – uppfyller alla tre kriterierna för 2018 års julklapp. Plagg av återvunna material kommer med största sannolikhet att utgöra en betydande del av framtidens modehandel, menar HUI. Många av världens stora modeaktörer har satt ambitiösa mål för återvinning i sin produktion. Volymerna av plagg tillverkade av återvunnet material kommer att öka i takt med att tekniken utvecklas.

Livet efter plasten (och före)

Om du har tröttnat på all plast vi använder när vi handlar kan du ta garn du inte behöver och virka en …fruktkasse. Genialiskt enkelt och något tidigare generationer säkert kommit att tänka på mycket snabbare. Men vi har något som inte våra förfäder hade, internet. Det vimlar av bra tips på vad man kan göra av nästan ingenting, och hur vardagsföremål kan få nytt liv.

- Jag såg någonstans hur man använt gamla lock från mjölk- och juicekartonger och gjort bokstavsspel till familjen, säger Marie.

Nöden är uppfinningarnas moder, säger man ju. Det lider ingen nöd på oss i landet men paradoxalt nog är Sverige världsetta inom innovation. Så det måste finnas någon faktor utöver det vi hör i det gamla ordspråket. Kanske handlar det om ren skaparglädje och öppenhet för nya tankar och idéer.

Några i Skara kommer att känna igen en del fynd i den här bilden

En mobil pop-up-second-hand-butik

Så kan man beskriva bakluckeloppisen vid Djäknescenen. I år anordnas bakluckeloppisar vid fem tillfällen med början 6 april. Där kan du både sälja och köpa eller bara gå omkring och njuta av åsynen av denna spontanhandel. Det är först till kvarn på plats som gäller om du vill sälja något. Ingen föranmälan med andra ord. Om inte detta vore nog så arrangeras ju också en samlarmässa i Vilanhallen den här tiden – en tradition som går långt tillbaka och återkommer år efter år.

En annan pop-up-second-handbutik är den begagnatmarknad för barnartiklar som ett tjejgäng i Skara anordnar två gånger om året sedan några år tillbaka.

Återvinning och energiåtervinning

Mycket går att använda igen, men vissa saker har vi kanske inte användning för och då blir det återvinning. Återvinningstationer finns det runt om i kommunen och även en återvinningscentral, dvs Rödjorna utanför Axvall. Papper, plast, glas och mycket annat återvinns i stora mängder i vårt land. I synnerhet är vi bra på att återvinna elektronikavfall, för att inte säga världsbäst. Den del av hushållsavfallet som inte går att sortera ut eldas upp och återvinns istället som värme.

Så här års klipps det väldigt många träd i villakvarteren runt om i kommunen. Därför ställs det ut containrar i tätorterna så att många får möjlighet att lämna sitt trädgårdsavfall, när som helst på dygnet. Snart är det dags igen. Mellan veckorna 14 och 23 ställs containrarna ut. Platserna är inte helt spikade än, men en gissning är att det till stor del blir som tidigare år. Se länken längst ner på sidan och invänta mer information.

Ut med det gamla, in med våren

Gator, torg och trottoarer sopas och städas. Det är dags att ta emot våren och alla besökare till vår vackra stad och landsbygd. Många tusen kommer för att se på tranorna, ännu fler kommer till sommaren med Sommarland, Varnhem och alla läger på Vilans friluftsområde. När körsbärsblommorna slår ut sina vita kronblad i hela Valle, eller när Manskören sjunger vid Kråks, då vet vi att våren är här. Men innan dess finns det något att göra för att våra gäster ska få en bra upplevelse. Vi kan vårstäda ute.

Fast det är inte bara barnen som ska röja, eller?

Håll Sverige Rent

I april är det nämligen dags för Skräpplockarveckan. Det är Håll Sverige Rent som anordnar detta varje år. Mängder med barn och ungdomar deltar och plockar rent vid vägkanter och i stan tillsammans med lärare och föräldrar. Skara kommun är med förstås. I skrivande stund har nio förskolor anmält sig. Men även andra grupper kan anmäla sig. Tipsa gärna om det på jobbet!

Det är lättare att plocka i grupp än själv. I ett experiment sade nästan alla deltagarna att de tyckte det var viktigt att plocka upp skräp om de såg det på marken. Experimentet avslutades med att det fanns skräp utlagt här och var utanför lokalen där undersökningen pågått. Det visade sig att bara 2 % plockade upp något! Det kanske är så vi funkar. Men nästa gång du ser ett papper, testa att vara en av de två procenten ta med det till en papperskorg (det finns 108 att välja på). Om vi alla gjorde det skulle Skara bli snyggare och upplevas tryggare.

Det blev mycket det här. Städa ute och inne och återvinna och sortera. Men glöm inte det viktigaste.

Ta dig tid att njuta av våren och bara vara.

Gärna i Skara;)

Helena Långström Schön
Kommunikatör

Energideponi

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar




Denna sida uppdaterades