< >


Valleporten i Varnhem invigd

Under torsdagskvällen invigdes det hus i Varnhem som nu ska inrymma både restaurang, Infopoint och toaletter för besökare. Valleporten är en av flera nyheter för säsongen i Varnhem.

Invigningen förrättades av kommunstyrelsens ordförande Ylva Pettersson, som klippte bandet och höll tal.

- Äntligen fick vi inviga Valleporten i Varnhem. En härlig samlingspunkt för alla invånare och en port till hela Vallebygden där besökare kan få information och tips. Varnhems fantastiska läge mitt i en unik kulturbygd gör att vi här skapar ett nav för besökare till klostret och Kata gård, Hornborgasjön, naturreservaten, Sveriges första Unesco geopark och alla besöksmål Skara har att erbjuda, såsom Skara Sommarland och Axevalla. Här kan också föreningar samlas eller lokala konstnärer och konsthantverkare ställa ut, säger Ylva Pettersson.

Under de senaste åren har utvecklingstakten varit hög på besöksmålet Varnhem. De som besökte Varnhems klostermiljö för tio år sedan känner inte igen sig när de kommer tillbaka idag. Hela besöksområdet har utökats flera gånger om i och med tillkomsten av Kata Gård och Klostersjön med vandringsstigar. Till detta kan också läggas utgrävningar som gett ny kunskap, renovering av klosterruinen, antikvarisk städning av klosterkyrkan och utvecklingen av besöksmottagandet.

Ett utökat besöksmål ökar också behoven av kringservice. Nya offentliga toaletter har i det sammanhanget varit ett av de starkaste önskemålen. Valleporten, som ska inrymma såväl restaurang som infopoint, kommer också att råda bot på efterfrågan på toaletter.

- Det känns fantastiskt kul och viktigt för besöksmålsutvecklingen att nu kunna erbjuda alla besökare offentliga toaletter som Skara kommun ansvarar för, säger turismstrateg Marie Wennerholm.

Måndag den 27 juni startar sommarsäsongen på riktigt och då öppnar även informationsdelen i Valleporten. Varnhems infopoint kommer vara öppen dagligen. Samma dag, den 27 juni, drar också de dagliga guidningarna på Kata Gård igång. Till årets nyheter i Varnhem hör den utökade dahliarabatten i form av en sol, ett biparadis vid sjön och förstås den nya vandringsslingan Klostersjön runt.

Huset som nu går under namnet Valleporten ägs av det kommunala bolaget Centrumbostäder i Skara AB. Innan beslutet om en nysatsning var på plats visade invånare I Varnhem ett stort engagemang för den samlingspunkt som pizzerian utgör för bygden. En långsiktig lokallösning arbetades fram och ombyggnationen av Valleporten kunde påbörjas under våren 2022.

- Tack vare beslutet att skapa Valleporten har också både pizzerian och caféet i Varnhem fått förstahandskontrakt som gör att ägarna kan satsa långsiktigt och bidra till utbudet i Varnhem. Det har varit viktigt för samtliga beslut att den här satsningen ska gynna alla som bor och verkar i Varnhem, liksom våra besökare. Jag vill tacka alla som bidragit till den här utvecklingen, avslutar Ylva Pettersson.

Denna sida uppdaterades