Riktlinjer för friskvård

Beslutande instans:
Kommunstyrelsen
Beslutsdatum:
2021-06-09
Dokumentansvarig:
HR-chef
Diarienummer:
KS 2021/220

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Bakgrund

Kommunen har ett demokratiskt, lagstyrt uppdrag och ska förverkliga de mål och ambitioner som de förtroendevalda har beslutat. Medarbetarna är kommunens främsta resurs för att utföra detta välfärdsuppdrag. I kommunens strategi för kompetensförsörjning prioriteras därför arbetsmiljö och hälsa som ett av de viktigaste områdena för att utveckla och behålla kommunens medarbetare.

En attraktiv arbetsgivare arbetar aktivt med hälsoarbete för att främja hälsa och välbefinnande bland sina medarbetare. Människor som trivs och mår bra gör ett bättre arbete, blir mer engagerade och bidrar i större utsträckning med kreativa förbättringsidéer. Detta är nyckelfaktorer till bättre resultat, verksamhetsutveckling och leverans av hög kvalitet till kommunens kunder, brukare och medborgare.

I medarbetarpolicyn uppmuntras samtliga medarbetare att ta ansvar för sin fysiska och psykiska hälsa och värna balans i livet. Skara kommun ska därför fortsätta arbetet med att öka kunskapen kring vad som skapar hälsa, skapa förutsättningar för ett hållbart yrkesliv och främja friskfaktorerna i organisationen. En del i detta arbete är att erbjuda möjlighet till friskvård.

Hälsa och friskvård

Begreppet hälsa innefattar både ett fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Förutom den fysiska motionen påverkas vår hälsa även av hur vi mår mentalt samt av våra sociala relationer.

Friskvård är en benämning för de aktiviteter som genom stimulans, återhämtning, anspänning och avspänning skapar en balans hos individen. Friskvårdsaktiviteterna ska inspirera och ge medarbetarna förutsättningar att arbeta med egna aktiva hälsobefrämjande insatser.

Chefen är en viktig del i att ge goda förutsättningar för medarbetarens hälsa och livskvalité med bland annat möjlighet till friskvård och en balans mellan arbete och fritid. Det goda och hälsosamma ledarskapet kräver att medarbetare och chefer möjliggör varandras roller dvs. det kräver även ett gott medarbetarskap. Medarbetare uppmuntras därför att ta ansvar för sin fysiska och psykiska hälsa och värna balans i livet.


Det aktiva medarbetarskapet innebär att bidra till utveckling och värna friskfaktorer. För att möjliggöra detta behöver medarbetare ges förtroende och uppmuntras till ansvar- och initiativtagande genom dialog, samverkan och tydliga förväntningar från chef/arbetsgivare

Friskvård i Skara kommun

För att stimulera till egna hälsofrämjande insatser erbjuder kommunen sina medarbetare aktiviteter på individ- grupp och organisationsnivå. De aktiviteter som erbjuds har en tydlig inriktning på en hälsosam livsstil och utbudet ska anpassas efter verksamhetens och medarbetarnas förutsättningar och behov.

Individnivå

Friskvårdsbidrag

Medarbetare i Skara kommun erbjuds ett friskvårdsbidrag till friskvårdsaktiviteter motsvarande 750 kr/termin. Medarbetare som har tidsbegränsad anställning får subvention i förhållande till anställningstidens längd.

Aktiviteterna som friskvårdsbidraget kan användas till ska vara av enklare slag och av mindre värde och erbjudas till alla anställda.

Gruppnivå

Friskvårdsbidrag för enheten/arbetsgruppen

Arbetsklimatet, i form av ett gott samarbete, gemenskap och trivsel på arbetet, är förutsättningar för att våra medarbetare ska göra ett bra jobb och leverera en god service till våra medborgare.

För att stimulera till gemensamma aktiviteter med syfte att stimulera trivsel och arbetsglädje på enheten/arbetsplatsen kan enheten ansöka om ett friskvårdsbidrag. För att erhålla bidraget krävs en ansökan där enheten tydligt anger hur bidraget ska användas. Det är chefen som ansöker om friskvårdsbidraget för enhet.

Bidraget är ca 200 kr per medarbetare men max 10 000 kronor per enhet.

Gruppträning

För kommunens medarbetare finns möjlighet till gruppträning hos någon av kommunens samarbetspartners inom friskvård. Vilka pass som erbjuds varierar och erbjuds med regelbundenhet.

Riktad hälsofrämjande insats

Kommunens medarbetare erbjuds delta i en riktad hälsofrämjande insats med syfte att främja välmående. Insatsen riktar sig till personer som är eller riskerar sjukskrivning och som har någon form av besvär i rörelseorganen. Insatsen genomförs i grupp och innebär att deltagare får en individuell träningsplan.

Organisationsnivå

Inspirationsföreläsningar

För att öka medvetenheten om hälsa i form av fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande satsar kommunen på att bjuda in medarbetare till inspirationsföreläsning med olika hälsotema och hälsofrämjande insatser.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 13 nov kl 08.00