- Startsida
- Kommun och politik
- Styrande dokument
- Riktlinjer
- Riktlinjer för att flagga i Skara kommun
Riktlinjer för att flagga i Skara kommun
- Beslutande instans:
- Kommunstyrelsen
- Beslutsdatum:
- 2024-10-02
- Dokumentansvarig:
- Kommunikationschef
- Diarienummer:
- KS 2023/453
Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.
Innehållsförteckning
Att flagga i Skara kommun
Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att Skara kommun använder flaggor och flaggstänger på ett riktigt och värdigt sätt. Skara kommun har tre typer av flaggstänger.
Typ 1 - Skara kommuns officiella flaggstänger
Kommunens fem officiella flaggstänger står på Stortorgets östra del. Heraldiskt (regelmässigt) anses de stå framför Krönikebrunnen och Rådhuset. De är från Järnvägsgatan sett rangordnade:

Vid de officiella flaggstängerna ska Skara kommun flagga med svenska flaggan vid följande tillfällen:
- på allmänna flaggdagar
- då allmän flaggning rekommenderas av riksdagen, regeringen eller Sveriges Kommuner och Regioner
Typ 2 - Grupper av flaggstänger för kommunens flagga
Normalt tillämpas inte allmänna flaggregler för dessa stänger. Kommunens flagga är ständigt hissad.
Typ 3 - Verksamheternas flaggstänger
Flaggning på flaggstänger som står utanför exempelvis en skola ansvarar respektive förvaltningschef för. De här flaggstängerna har normalt inte rang av officiella flaggstänger. Kommunen flaggar enligt allmänna flaggregler, alltså på allmän flaggdag och på av regering eller riksdag kungjord tillfällig allmän flaggdag. Alternativt på förvaltningschefs uppdrag.
Tider och datum för flaggning
Under perioden 1 mars till och med den 31 oktober, ska flagga hissas kl. 08.00, vid flaggdagar. Den 1 november till den 28 (29) februari hissas flaggan klockan 09.00. Under hela året ska flaggan halas vid solens nedgång, dock senast kl. 21.00. Att hala ned flaggan för natten visar respekt för vår nationella symbol.
Mellan flaggdagarna och under tiden 1 april – 31 oktober ska kommunflaggor hissas vid kommunens officiella flaggstänger.
Ansvar för flaggning
Kommunstyrelsen fastställer riktlinjer för flaggning.
Förvaltningen för service och teknik ansvarar för att flaggning sker enligt riktlinjerna vid kommunens officiella flaggstänger samt de grupper av flaggstänger enligt flaggtyp 2 som har Skara kommuns flagga.
Kommundirektören har möjlighet att besluta om och delegera beslut gällande officiell flaggning, enligt kommunens delegationsordning.
Kommunikationschef ansvarar för revidering av riktlinjen.
Allmänna flaggdagar i Sverige
De allmänna flaggdagarna i Sverige fastställs av regeringen enligt förordning 1982:270 och anges nedan. Vid flaggning på dessa officiella flaggdagar hissas svenska flaggan på samtliga flaggstänger och då med flaggor i samma storlek.
- 1 januari: Nyårsdagen
- 28 januari: Kung Carl XVI Gustafs namnsdag
- 12 mars: Kronprinsessan Victorias namnsdag
- Påskdagen
- 30 april: Kung Carl XVI Gustafs födelsedag
- 1 maj
- Pingstdagen
- 29 maj: Veterandagen
- 6 juni: Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag
- Dag för Sveriges val till Europaparlamentet
- Midsommardagen
- 14 juli: Kronprinsessan Victorias födelsedag
- 8 augusti: Drottning Silvias namnsdag
- Andra söndagen i september (valår): Val i hela riket till riksdagen
- 24 oktober: FN-dagen
- 6 november: Gustav Adolfsdagen
- 10 december: Nobeldagen
- 23 december: Drottning Silvias födelsedag
- 25 december: Juldagen
Utöver ovan nämnda allmänna flaggdagar flaggar Skara kommun alltid officiellt under skolavslutningsdag i Skara, oavsett huvudman.
Flaggtider
Under perioden 1 mars till och med den 31 oktober, ska flagga hissas kl. 08.00, vid flaggdagar. Den 1 november till den 28 (29) februari hissas flaggan klockan 09.00. Under hela året ska flaggan halas vid solens nedgång, dock senast kl. 21.00. Att hala ned flaggan för natten visar respekt för vår nationella symbol.
Mellan flaggdagarna och under tiden 1 april – 31 oktober ska kommunflaggor hissas vid kommunens officiella flaggstänger.
Olika typer av flaggor
Flaggning med svensk vimpel
Den svenska vimpeln består av ett långsträckt band med ett blått och ett gult fält avsmalnande mot spetsen. Syftet med vimpeln är att pryda flaggstången då flaggning inte sker och får vara hissad dygnet runt. När vimpeln är hissad ska det blåa fältet vara uppåt (mot himlen). En vimpel ersätter aldrig svensk flagga och får inte kombineras med en flagga.
Utländska flaggor
Den svenska flaggan hissas först eller om möjligt samtidigt med de utländska. Den svenska flaggan placeras på hedersplats på stång nummer ett (1) i övrigt enligt heraldisk ordning och i ordning enligt det svenska alfabetet. Ett lands flagga får aldrig hissas under en annan flagga.
Placering vid internationell flaggning
Vid internationell flaggning intar svenska flaggan alltid hedersplatsen. Övriga nationsflaggor hissas i bokstavsordning från hedersplatsen och utåt enligt ländernas namn på svenska.
- Vid flaggning med svenska flaggan och ett annat lands flagga hissar vi den svenska flaggan på stång nummer 1, 4 och 5 och två utländska flaggor på nummer 2 och 3.
- Vid flaggning med svenska flaggan och två andra länders flaggor hissar vi svenska flaggor på 1, 4 och 5. De två ländernas hissar vi på stång nummer 2 och 3 i alfabetisk ordning.
- Vid flaggning med svenska flaggan och tre andra länders flaggor hissar vi den svenska på stång nummer 1 och 5 och tre de utländska på stång nummer 2, 3 och 4 i alfabetisk ordning.
- Vid flaggning med svenska flagga och fyra andra länders flaggor hissar vi den svenska flaggan på stång nummer 1. De fyra ländernas flaggor hissar vi på stång nummer 2, 3, 4 och 5 och i alfabetisk ordning.
- Vid officiellt utländskt besök gäller officiell flaggning alla dagar under besöket.
Om det behövs, hissas svenska flaggor på de yttersta flaggstängerna för att de inte ska stå tomma. Vid flaggning med olika typer av flaggor ser rangordningen ut på följande sätt: Nationsflagga, FN-flagga, EU-flagga, landskapsflagga, länsflagga och kommunflagga.
Evenemangsflaggor
Vid ett större evenemang eller evenemang där Skara kommun är medarrangör kan flaggning ske med evenemangsflagga på minst en flaggstång vid Stortorget. Flaggning kan också ske i vid stadshuset samt vilanområdet. Den som planerar ett evenemang tar också med frågan om flaggning i sin planering.
FN-, EU-, Pride-, företags- och föreningsflaggor
Flaggor av denna typ har inte samma status som nationsflaggor. I de fall sådan flagga ska ingå i officiell flaggning ska de placeras med lägsta rang, alltså på stång 5 och 4. Sådan flagga hissar vi inte på halv stång.
Flaggning vid dödsfall
Flaggan hissas på halv stång på döds- och begravningsdagen. Den hissas först i topp för att omedelbart därefter halas till 1/3 av stångens längd. När jordfästningen ägt rum, hissar vi flaggan i topp, varefter vi flaggar ut resterande del av dagen. Denna regel tillämpas då regering/riksdag kungör allmän flaggning på halv stång, samt då i Skara kommunanställd i aktiv tjänst alternativt ledamot eller ersättare av kommunfullmäktige avlidit. Efter beslut av kommundirektör kan kommunen även flagga på halv stång i det fall en utomstående person har avlidit, som haft mycket stark knytning till Skara kommun. Flaggning på halv stång utfärdad av regering/riksdag sker vid de officiella flaggstängerna vid Stortorget. Övrig flaggning på halv stång uppförs vid stadshusets entré.
I det fall flaggning på halv stång sammanfaller med allmän flaggdag eller officiell flaggning i samband med utländskt besök hissar kommunen svenska flaggan på halv stång endast på stängerna framför stadshusets entré.
Rutiner
Hissa och hala flagga
Flaggan ska hissas ordentligt i topp mot flaggstångsknoppen med flagglinan sträckt. Endast en flagga får hissas på varje stång. Flaggan ska vara hel, ren samt med färgerna i behåll.
Samhällsskydd mellersta Skaraborg ansvarar för att hissa och hala flaggorna. Kostnaden för flaggning på allmän flaggdag belastar kommunledningsförvaltningen.
Beställning och beslut om flaggning
Den som söker tillstånd för eller beställer flaggning betalar avgiften. Samhällsskydd mellersta Skaraborg lämnar aktuell prisuppgift vid begäran. Efter beslut från rätt instans beställer man flaggning via förvaltningen för service och teknik.
Kommunikationschefen fattar beslut om officiell flaggning vid annat tillfälle än allmän flaggdag. Kommunikationschefen kan i vissa fall besluta om officiell flaggning, om den kan anses vara marknadsföring. I övrigt i de fall en förvaltning vill högtidlighålla person eller omständighet kopplad till verksamheten kan förvaltningschefen fatta beslut om att flagga. Respektive förvaltning ordnar och bekostar själv både särskild flaggning och allmän flaggning.
Vid fråga från utomstående kan kommunen officiellt på Stortorget. Förslaget skickas skriftligen till kommunledningsförvaltningen. Kommundirektören och/eller kommunikationschefen fattar beslut om sådan flaggning. Det kan exempelvis gälla icke officiella utlandsbesök, internationella och nationella evenemang av riks- eller regionintresse.
Kassera en trasig flagga
En trasig eller urblekt flagga ska inte hissas. Grundregeln är att kommunen ska behandla även en kasserad flagga med respekt. Ett sätt är att klippa ner flaggan till enbart blå och gula tygbitar – då är det inte en flagga längre och den kan slängas på lämpligt sätt.
Belysning
Flera platser och byggnationer belyses inom Skara kommun av så kallad RGB-ledbelysning. Det är en belysning som ger möjlighet att variera belysningen av en plats eller byggnation i olika färger. Färgskalorna används vid olika högtider och evenemang som ett sätt att uppmärksamma dessa med relaterade färger. Det gäller vid följande tillfällen:
- Julhelgen
- Nyår
- Påsk
- Allhelgonadagen
- Nationaldagen
Belysningen är tänd även vid övrig tid men med ett kontinuerligt färgschema. Det är under den mörkare delen av året som belysningen nyttjas, då den annars inte får någon synlig effekt. Det finns möjlighet att uppmärksamma även andra tillfällen såsom evenemang eller engagemang som kommunen deltar i eller önskar uppmärksamma. Dessa tillfällen beslutas av kommunikationschef.
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.