Detaljplaner och områdesbestämmelser

En detaljplan är ett juridiskt dokument som bestämmer exempelvis var gator ska gå, vilka områden allmänheten behöver ha tillträde till och vilka verksamhetstyper som passar att ligga bredvid varandra i ett område.

Att sätta sig in i detaljplanen är det enda säkra sättet att få reda på hur ditt närområde kan komma att utvecklas i framtiden, och vad du har för möjligheter att förändra byggnader och verksamheter på din fastighet.

När man tar fram en detaljplan är det mycket som ska utredas, från grundläggande förutsättningar som markens bärighet och eventuella föroreningar, till hur området kan trafikförsörjas och vilken karaktär vi vill att det nya området ska ha.

Detaljplanen är helt avgörande vid bygglovgivning. Strider en åtgärd mot detaljplan kan vi inte ge bygglov, vilket är själva syftet: att tänka efter före och inte låta dagsaktuella frågor diktera hur staden ska byggas.

Gällande detaljplaner

Detaljplanen talar om hur marken ska användas inom ett visst område. De flesta detaljplanerna i Skara kommun finns i våra tätorter.

Gällande detaljplaner Länk till annan webbplats.

Därför följer vi planen

Varför kan man inte göra ett undantag i detaljplanen? Ibland kan man det, om det finns särskilda skäl och avvikelsen är liten. Men ibland måste svaret bli nej. Förutom att det är olagligt, så finns det några viktiga principer för ett rättssamhälle som jag som tjänsteman måste värna.

Likabehandling

Det får inte finnas skillnader i hur olika sökanden behandlas. Det innebär att vi måste se på frågan utifrån att varje beslut är ett prejudikat. Om Andersson får bygga ut sitt garage i strid med planen, så måste Pettersson och Johansson också få det. Funkar det? Om inte så måste Andersson få nej, trots att det i hans enskilda fall skulle funkat.

Förutsägbarhet

Det måste också vara förutsägbart hur staden byggs. Får grannen starta åkeri kan det ha viss påverkan på värdet på din villa. Men det måste också finnas förutsägbarhet i vårt agerande som myndighet, så det inte upplevs som godtyckligt.

Transparens

Det måste gå att förstå på vilka grunder ett beslut fattas. Ibland är det frågan om en bedömning utifrån profession, exempelvis huruvida en åtgärd är lämplig för områdets eller byggnadens karaktär. Det måste motiveras utifrån lagtexten så att argumentationen går att förstå.

Bemyndigande

Vi har bara möjlighet att besluta med stöd i landets lagar, och utifrån det förtroende som politiken gett oss. Fattar jag ett beslut om att tillåta en byggnation utan att ha stöd för det är det ett ogiltigt beslut. Det finns ingen säkerhet alls för den investering som görs. Det är en ordentlig björntjänst och ett tjänstefel.

Ändra en detaljplan

Om detaljplanen inte är förenlig med en tänkt typ av bebyggelse kan du ansöka om att förändra den. Du ansöker då om ett så kallat planbesked hos plan- och byggenheten.

Vad är ett planbesked? (Boverket.se) Länk till annan webbplats.

Kommunen kommer att pröva ansökan utifrån gällande planeringsdokument och rådande förutsättningar och återkommer med ett planbesked till dig som söker.

Planbeskedet är antingen positivt eller negativt. Om det är positivt kommer kommunen att påbörja arbetet med att ta fram en ny detaljplan. Skulle planbesked vara negativt har kommunen gjort bedömningen att det inte är lämpligt att ta fram en ny detaljplan. Planbeskedet kan inte överklagas.

Kommunen tar ut en avgift för planbeskedet baserat på gällande plan- och bygglovstaxa. Kostnaden varierar mellan 8 960 – 17 920 kr (2017 års taxa) beroende på åtgärdens storlek.

Prickmark

I detaljplanerna finns en mängd olika symboler och beteckningar. En av dem som oftast pratas om är så kallad prickmark. Det är mark som inte får bebyggas, eller som åtminstone har kraftiga restriktioner av vad som får byggas. Under vissa epoker, särskilt under 1960- och 70-talen tog man fram skräddarsydda detaljplaner för varje byggprojekt och prickade då all mark där inte den tänkta byggnaden skulle stå. Idag använder man prickmark mer restriktivt. Ett användningsområde kan vara att säkra god sikt vid en väg, tillräckligt brandskyddsavstånd eller att förebygga någon annan störning.

Områdesbestämmelser

Områdesbestämmelse kan betraktas som en förenklad detaljplan. Med områdesbestämmelser får kommunen endast reglera grunddragen för användningen av mark- och vattenområden för bebyggelse, fritidsanläggningar, kommunikationsleder och liknande, om det behövs för att uppfylla kommunens översiktsplan eller för att tillgodose ett riksintresse. I Skara har vi områdesbestämmelser för två bebyggelsemiljöer i Axvall respektive i Istrum.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 9 dec kl 08.00