Kajor och andra fåglar

Kajor och andra fåglar håller till i olika delar av Skara kommun. Det är vanligt att invånare och fastighetsägare klagar på att de väsnas och det blir fågelträck på trottoarer, parkbänkar, lekplatser, balkonger och så vidare. Det är mycket liten risk att en fågel smittar en människa men i kontakt med döda fåglar eller fågelbord och bad är det viktigt att hålla en god handhygien då fåglar kan bära på sjukdomar.

I Skara kommun är det kajor som upplevs som största problemet men även fiskmåsar kan vara obehagliga och aggressiva under en kort period när deras ungar är flygfärdiga. Kommunen har arbetat med avskjutning under några år för att försöka skrämma bort kajor från Ardala där vi sett en förbättring senaste året. Det går inte att helt skjuta bort fåglarna, de är numera en del av vårt samhälle och vi får tillsammans arbeta för att göra vår stad mindre attraktiv för kajorna.

Fastighetsägares ansvar

Det är varje fastighetsägares ansvar att hålla rent och se till att kajor och andra störande fåglar inte kan boa eller uppehålla sig på byggnader. Det finns mycket du kan göra men det bästa är att försöka minska tillgången på mat och försvåra för dem att bygga bo eller vilja landa. Oavsett vad du väljer att göra är det viktigt att du varierar din taktik eftersom fåglarna vänjer sig efter ett tag. Det är också viktigt att du samarbetar med flera fastighetsägare för att undvika att kajorna hamnar på granntaket.

Minska tillgången på föda

Kajor är allätare som anpassar sig och äter i stort sett allt som erbjuds där de befinner sig. Sätt lock på sopkärl och papperskorgar och se till att dessa är stängda så att fåglarna inte kan dra ut innehållet. Fyll därför inte sopkärlet med så mycket skräp att du inte kan stänga locket. Plocka upp fallfrukter och mata gärna småfåglar men använd fågelmatare och tänk på att hålla rent på marken runt om för att inte dra till sig kajor eller andra större fåglar.

Vad du som fastighetsägare kan göra för att motverka att fåglar bygger bo

Kajorna bosätter sig gärna i holkar eller andra ihåligheter såsom skorstenar. Därför är det viktigt att du regelbundet kontrollerar att kajorna inte har byggt bo på ditt tak eller i någon ihålighet. Börja kontrollera detta under häckningsperioden som är mars-april och försvåra för fåglarna att häcka genom att störa dem precis innan de ska häcka.

  • Montera galler i skorstenen. Det kanske också fungerar med hönsnät. Titta regelbundet till din skorsten.
  • Om du inte själv kan klättra upp - kontakta ett företag som arbetar med skadedjursbekämpning. De har utbildad personal och specialutrustning för att kunna klättra på branta tak och till exempel sätta upp nät vid skorstenar som hindrar fåglarna från att bygga bon på platsen. De tar även bort befintliga bon.
  • Täcka för ventilationstrummor och andra ihåligheter med hönsnät innan kajorna börjar häcka.
  • Plocka upp grenar och kvistar så att kajorna inte kan använda materialet för att bygga bo.
  • Rensa tak, hängrännor och andra platser från gamla bon samt ta bort nya bon innan kajorna hinner lägga ägg i dem.
  • Hänga upp reflekterande band eller annat som reflekterar, till exempel cd-skivor. Det får gärna vara i något prasslande material.
  • Använda akustisk fågelskrämma som sänder ut ljud.
  • Hänga upp ögonattrapper eller rovfågelsattrapper.
  • Sätta upp linor eller nät över platser där kajorna gärna brukar vilja bo eller sitta. På så sätt gör du platsen otillgänglig för kajorna.
  • Montera mjuka plastpiggar där de kan landa eller brukar sitta.
  • Glesa på grenverket i de träd som kajorna häckar och belys de träd som de gillar att bo eller övernatta i. Det ger en god effekt på de träd som du väljer att belysa eller beskära men risken finns att de söker sig till grannträdet.

Fiskmåsar kan attackera människor som kommer för nära deras bo och ungar men oftast bara aggressiva ett enstaka dagar då ungarna är på väg att lämna boet.

  • Använd ett paraply om du måste röra dig i närheten av ett fiskmåsbo de dagar fågelungarna är på väg ut ur boet
  • Undvik att störa fåglarna så undviker de att attackera dig

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30