Vad är ett familjehem?
Ett familjehem är en familj som har tid, lust och kraft att hjälpa någon annans barn. Hur länge barnet bor i familjehemmet varierar beroende på vilket behov barnet eller ungdomen har.
Vem kan bli familjehem?
Framförallt ska du eller familjen ha tid, tålamod och plats för en familjemedlem till. Eftersom barn har olika behov är det bra att det finns olika familjehem. Det kan bestå av dig som är ensamstående eller en stor familj, ni kan bo i lägenhet eller hus, ha olika bakgrund och ålder.
Det krävs ingen tidigare erfarenhet av att ha varit familjehem. Som familjehem får du utbildning och stöd under hela tiden barnet bor hos dig
Vilka är barnen?
Barn som behöver ett familjehem har en sak gemensamt. Deras föräldrar kan av olika orsaker inte ge den omsorg de behöver. Det kan bero på föräldrar missbruk, psykiska ohälsa eller andra egna svårigheter som gör att de inte ser barnets behov.
Hur går det till att bli familjehem?
Om du funderar på att bli familjehem börjar du med att skicka in en intresseanmälan till kommunen.
När vi fått din anmälan startar en utredning. Den innehåller:
- Telefonsamtal
- Hembesök
- Intervjuer med referenser
- Analyser
- Kontroller i olika register
Vi gör allt detta för att lära känna dig och din familj. Vi vill förstå era styrkor, så att vi kan hitta ett barn som skulle trivas och må bra hos just er.
När ni är familjehem får ni:
- Stöd av erfarna socialsekreterare – Ni har alltid någon att vända er till.
- Ersättning – Ni får ersättning enligt riktlinjer från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
- Utbildning och handledning – Ni får lära er mer och får regelbundet stöd i uppdraget.