- Startsida
- Omsorg och stöd
- Familj, barn och ungdom
- Stöd till barn och ungdom
Stöd till barn och ungdom
Som ung kan det kännas tufft ibland. Det är helt okej att inte alltid vara på topp och känna sig nere. Ibland finns det klara anledningar till varför du mår dåligt, och ibland är det som att livet bara känns trist och tungt utan att veta varför. Men kom ihåg att det är helt okej att känna så här.
Det finns hjälp att få om du behöver prata med någon om det. Du behöver inte vara ensam!
Ingen får göra barn eller ungdomar illa. Se filmen från Barnahus:
När någon gjort dig illa Länk till annan webbplats.
Om du har det jobbigt
Det finns många saker som kan göra att du som är barn eller ung mår dåligt. Du kanske känner dig ledsen eller orolig. Ibland tar inte de vuxna du bor med hand om dig på rätt sätt. De vuxna kan vara stressade, må dåligt, dricka för mycket alkohol, ta droger eller ha för lite pengar. Det kan också vara andra personer du känner eller pratar med på nätet som gör saker som får dig att må dåligt.
Om du mår dåligt, kom ihåg att det inte är ditt fel. Du har rätt att må bra och det finns personer som du kan prata med för att få hjälp!
Vem kan du vända dig till om du behöver hjälp?
Om du behöver hjälp och inte kan prata med dina föräldrar eller de du bor med, finns det många andra vuxna som du kan prata med.
Skolan
När skolan är öppen kan du alltid prata med din lärare eller någon annan vuxen på skolan. Du kan också prata med skolsköterskan eller kuratorn som jobbar på elevhälsan på din skola.
Socialtjänsten
Socialtjänsten finns för att du ska känna dig trygg och må bra. Där jobbar personer som är vana att prata med och hjälpa unga som har det svårt.
För att komma i kontakt med socialtjänsten ring helgfria vardagar måndag-fredag mellan klockan 08.00-16.00 på telefonummer 0511-320 00. På kvällar eller helger kan du ringa: 0500-49 74 21 eller 0500-49 74 22.
Vill du inte ringa går det bra att skicka e-post till skara.kommun@skara.se under helgfria vardagar klockan 08.00-16.00
Om du vill ha mer koll på vad socialtjänsten gör kan du besöka sidan koll på soc.
Koll på soc Länk till annan webbplats.
Ungdomsmottagningen för dig mellan 13-25 år
Du som är mellan 13-25 år kan gå till ungdomsmottagningen om du vill prata med någon om hur du mår. Personalen där kan hjälpa dig med frågor om din kropp och ditt liv. De har tystnadsplikt, vilket betyder att de inte berättar för någon vad du säger.
Tveka inte att kontakta ungdomsmottagningen om du känner att du behöver det. De finns för att hjälpa dig.
Alkohol och droger
Om du som barn eller ungdom behöver hjälp och stöd kring alkohol och droger, antingen för att du använder det själv eller någon i din närhet gör det, kan du kontakta:
Skolan
När skolan är öppen kan du alltid prata med din lärare eller någon annan vuxen på skolan. Du kan också prata med skolsköterskan eller kuratorn som jobbar på elevhälsan på din skola.
Socialtjänsten
I Skara finns socialtjänsten för dig för att du ska känna dig trygg och må bra.
Där arbetar personer som är vana vid att prata och hjälpa dig som ung, och har det svårt.
För att komma i kontakt med socialtjänsten ring helgfria vardagar måndag-fredag mellan klockan 08.00-16.00 på telefonummer 0511-320 00. På kvällar eller helger kan du ringa: 0500-49 74 21 eller 0500-49 74 22.
Vill du inte ringa går det bra att skicka e-post till skara.kommun@skara.se under helgfria vardagar klockan 08.00-16.00
Om du vill ha mer koll på vad socialtjänsten gör kan du besöka sidan koll på soc.
Dina rättigheter
Du och alla andra barn och unga har rättigheter. Du är lika mycket värd som alla andra. Du har rätt att leva, växa och må bra. Du har också rätt att säga vad du tycker. Dessa rättigheter står i barnkonventionen och gäller alla upp till 18 år.
Barn och ungas mänskliga rättigheterLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Allt om dina rättigheter vid brott Länk till annan webbplats.
Våld i nära relation
Våld i nära relation förekommer oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet, funktionsförmåga och ålder. Vi kan hjälpa dig att hitta vägen ut ur våldet.
Jobbigt i skolan
Om du mår dåligt i skolan, till exempel är stressad, blir mobbad eller inte trivs, kan du få hjälp av elevhälsan. Oavsett vilket problem du har kan du alltid prata med din lärare eller rektor.
Berätta om din situation så kan du få hjälp. På varje skola finns ett elevhälsoteam som kan hjälpa dig.
Brott och kriminalitet
Medlingsverksamhet i Skara kommun
Medling är ett frivilligt möte mellan en ungdom som har gjort något olagligt och den person som blivit drabbad. En medlare, som är en person som är utbildad för detta, leder mötet. Medlaren ska vara neutral, det vill säga inte ta någons parti.
Målet med mötet är att båda ska få prata om det som har hänt. Förhoppningen är att de efter mötet ska kunna gå vidare och lämna det bakom sig. Medlarens uppgift är att förbereda båda inför mötet, hjälpa till om det behövs, och se till att mötet går bra.
Innan mötet har medlaren ett förmöte med var och en för att prata om förväntningar och förhindra att några överraskningar dyker upp under själva mötet.
För dig som är brottsutsatt:
Vid en medling får du träffa personen som begått brottet mot dig. Det kan hjälpa dig att känna dig mindre rädd och förbereda dig inför en rättegång. Du får möjlighet att berätta hur brottet har påverkat dig och vilka konsekvenser det har haft. Du kan också ställa frågor till personen som gjorde brottet. Genom mötet kan ni komma överens om hur du kan få upprättelse och ersättning.
För dig som begått brott:
Det krävs mycket mod att träffa den person man har skadat genom ett brott. Genom att gå med på medling visar du att du tar ansvar för det du har gjort och vill försöka göra rätt. I medlingen får du chansen att förklara varför du gjorde det och be om förlåtelse.
Initiativ till medling:
Medling kan föreslås av polisen, socialtjänsten eller frivården. Du kan också själv ta kontakt för att be om medling, genom att prata med en polis, socialsekreterare, frivårdsinspektör, stödperson eller direkt kontakta Medlingsverksamheten.
Kontaktuppgifter till medlingsverksamheten:
Vill du veta mer om medling eller komma i kontakt med en medlare kan du vända dig till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 0511-320 00
Någon att prata med
BRIS - Barnens hjälptelefon
Alla under 18 år kan ringa till Bris och prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis, ditt telefonnummer syns och det syns inte heller på telefonräkningen att du har ringt.
Om du inte vill att någon ska se att du har ringt, kom ihåg att radera samtalet från samtalshistoriken i din mobiltelefon.
Bris - Barnens Rätt i Samhälle Länk till annan webbplats.
Chatta med BRIS Länk till annan webbplats.
Ring BRIS: 116 111
Oro
Om du känner oro för något, till exempel i skolan, hemma, på sociala medier eller nyheterna, är det viktigt att prata med en vuxen du litar på. Det kan vara en familjemedlem, släkting, lärare eller idrottsledare. Den vuxne kan hjälpa dig att hantera din oro. Ofta mår du bättre om du pratar med någon om hur du känner.
Lilla krisinfo
Lilla krisinfo har information för barn och unga om hur samhället fungerar och vad som händer vid allvarliga händelser. Lilla krisinfo är en del av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De förklarar saker som översvämningar, strömavbrott, krig och sjukdomar som smittar många.
Lilla Krisinfo - Lilla Krisinfo (krisinformation.se) Länk till annan webbplats.
Relaterade länkar
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.