Reglemente för kommunala pensionärsrådet

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2010-12-14
Dokumentansvarig:
Kanslichef
Diarienummer:
KS 2010/240

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Utöver vad som framkommer i reglemente för råd under kommunstyrelsen, gäller även dessa bestämmelser. Om detta reglemente motsägs av reglemente för råd under kommunstyrelsen, gäller detta reglemente.

RÅDETS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER

§ 1

Kommunalt pensionärsråd

Rådet har till övergripande uppgift att verka som ett samordningsorgan mellan företrädare för pensionärsorganisationerna och kommunens styrelser, nämnder och bolag. och utgör inget självständigt besluts- eller beredningsorgan

§ 2

Syfte

Syftet med rådet är

  1. Att rådet ska förstärka inflytande i alla frågor som gäller pensionärer
  2. Att rådet ska medverka vid förberedelser för upphandling av vårdgivare
  3. Att rådet ska verka för att pensionärernas frågor beaktas i nämndernas, styrelser och bolags verksamhetsplanering
  4. Att rådet kan initiera nya pensionärsfrågor i nämnder och förvaltningar
  5. Att rådet ska vara remissorgan i frågor som berör pensionärer
  6. Att rådet ska vara ett forum för opinionsbildning och kunskapsspridning

Arbetsuppgifter

§ 3

Rådet skall vara ett samråds- informations- och referensorgan avseende övergripande planeringsfrågor och behandla frågor om planering och verksamhet som har aktualitet för pensionärer.

Rådet ska hålla sig underrättat om planering och befintliga resurser vad gäller stöd och service till pensionärer och pensionärsfrågor samt följa förändringen i efterfrågan av kommunens service.

Kommunens företrädare ska informera rådet om övergripande planer och förändringar av samhällsinsatsernas utformning och organisation som berör pensionärerna som grupp och därmed inhämta synpunkter i så tidigt skede att rådets synpunkter kan påverka handläggning i aktuell nämnd/styrelse. Genom rådet ges pensionärerna en större delaktighet i samhällets insatser.

Pensionärernas representanter har i rådet möjlighet att aktivt arbeta för förändringar i den kommunala verksamheten. De kan informera om och ge förslag till lämpliga anpassningar av det serviceutbud som berör pensionärernas möjligheter till en god livskvalitet. Kommunala pensionärsrådet är ett referensorgan med överläggningsrätt i frågor som rör pensionärer.

ANSVAR

§ 4

Rådet ska se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som den tillsättande nämnden har bestämt, de föreskrifter som kan finnas i lag eller förordning samt bestämmelser i detta reglemente.

RÅDETS ARBETSFORMER

Sammansättning

§ 5

Kommunala pensionärsrådet är organisatoriskt knutet till kommunstyrelsen.

Varje pensionärsförening i kommunen som är ansluten till en riksorganisation kan ha en representant vid sidan av ersättare.

Rådets ledamöter väljs av kommunstyrelsen på förslag av omsorgsnämnden.

Omsorgsnämndens förslag baseras på beslut som fattats av respektive förening inom en riksorganisation.

För valbarhet till rådet gäller samma bestämmelser enligt kommunallagen som för valbarhet till uppdrag i nämnd.

Rådet inom sig utser ordförande och vice ordförande bland företrädarna från pensionärsorganisationerna. Ordförande och vice ordförande ska inte vara från samma organisation.

Till sekreterare i såväl rådet som dess arbetsutskott utses en tjänsteman.

Vid sista sammanträdet under året beslutas datum för sammanträdesdagar året därpå.

Ersättarnas tjänstgöring

§ 6

Om en ledamot är förhindrad att inställa sig till ett sammanträde eller att vidare delta i ett sammanträde ska en ersättare tjänstgöra i ledamotens ställe.

En ledamot, som inställer sig under ett pågående sammanträde, har rätt att tjänstgöra även om en ersättare har trätt in i ledamo­tens ställe.

Inkallande av ersättare

§ 7

En ledamot, som är hindrad att delta i ett sammanträde eller i en del av ett sammanträde, ansvarar för att ersättare kallas i dennes ställe.

Ordföranden

§ 8

Det åligger rådets ordförande att

  • med uppmärksamhet följa frågor av betydelse för uppdragets utveckling och effektivitet samt att ta initiativ i dessa frågor,
  • representera rådet vid uppvaktningar hos myndigheter, konferenser och sammanträden om inte kommunfullmäktige bestämt annat.

Ordförande har ingen delegation att fatta beslut i rådets namn eller vidaredelegera uppgifter, om inte kommunstyrelsen särskilt beslutar om detta.

Ersättare för ordföranden

§ 9

Om varken ordföranden eller vice ordföranden kan delta i ett helt sammanträde eller i en del av ett sammanträde fullgör den till tjänsteåren äldste ledamoten ordförandens uppgifter. Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid som ledamot, skall den äldste av dem vara ordförande.

Om ordföranden på grund av sjukdom eller av annat skäl är hindrad att fullgöra uppdraget för en längre tid ska den tillsättande nämnden utse en annan ledamot att vara ersättare för ordföranden. Ersättaren fullgör ordförandens samtliga uppgifter. Vice ordförande fullgör ordförandens uppgifter fram till den tillsättande nämnden fattat beslut om ny ordförande.

Sammanträden

Tidpunkt

§ 10

Rådet bestämmer dag och tid för sammanträdena. Sammanträde ska hållas också om minst en tredjedel av rådets ledamöter begär det eller om ordföranden anser att det behövs.

Kallelse

§ 11

Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena.

Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet.

Kallelsen ska på ett lämpligt sätt tillställas varje ledamot och ersättare samt annan förtroendevald som får närvara vid sammanträdet senast fem dagar före sammanträdesdagen.

Kallelsen bör åtföljas av en föredragningslista. Ordföranden bestämmer i vilken utsträckning handlingar som tillhör ett ärende på föredragningslistan ska bifogas kallelsen.

I undantagsfall får kallelse ske på annat sätt.

När varken ordföranden eller en vice ordföranden kan kalla till sammanträde, ska den till tjänsteåren äldste ledamoten göra detta. Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid som ledamot, skall den äldste av dem fullgöra uppgiften.

Justering av protokoll

§ 12

Protokollet ska justeras inom 10 dagar. Protokollet justeras av ordföranden och en ledamot.

Fullständiga protokoll skall delges kommunstyrelsen, övriga nämnder och bolag, ledamöter och ersättare i rådet samt i kommunen verksamma pensionärsföreningar.

Rådet kan besluta att en paragraf i protokollet ska justeras omedelbart. Paragrafen bör redovisas skriftligt innan beredningen justerar den.

Ersättningar och arvoden

§ 14

Ersättning för utsedda representanter skall utgå efter samma principer som gäller för kommunala förtroendemän i Skara. Färdtjänstresor till och från möten ersätts med faktiska kostnaden.

Utbildning

§ 15

Ledamöterna i kommunala pensionärsrådet ska erhålla utbildning likvärdig den som erbjuds nämndledamöter i kommunen.

ARBETSUTSKOTT

§ 16

Rådet ska utse ett arbetsutskott med uppgift att bereda ärenden och föreslå en dagordning till rådens sammanträden.

Arbetsutskottet ska bestå av en representant från respektive riksorganisation.

Pensionärsrådet och pensionärsrådets arbetsutskott utses för period som sammanfaller med mandatperiod för kommunens nämnder.

ÖVRIGT

Närvarorätt

§ 17

Vid rådets sammanträde får i den mån ej nämnden i särskilt fall annat beslutar, sekreteraren närvara med rätt att delta i överläggningar.

Kommunstyrelsens ordförande har rätt att närvara vid rådets sammanträde och delta i överläggningar men inte i beslu­ten.

Övrigt närvarande ska den tillsättande nämnden besluta om.

§ 18

Kommunens förtroendevalda kallas från kommunala nämnder och styrelser vid aktuell fråga.

Andra föreningar och organisationer som driver verksamhet inom kommunen med syfte att tillvarata pensionärernas intressen kan när särskilda skäl finns bjudas in i rådets överläggningar. Även representanter för övriga samhällsorgan kan bjudas till rådet för information, diskussion eller samråd.

Ändring av reglemente

§ 19

Ändring av detta reglemente kan aktualiseras av kommunala pensionärsrådet och kommunstyrelsen.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 9 dec kl 08.00