Nämnder

Kommunfullmäktige utser de styrelser och nämnder som behövs för att utföra kommunens uppgifter och vilka ledamöter och ersättare som ska ingå i varje beslutsinstans. Här hittar du också registret över alla förtroendevalda.

Kommunfullmäktige beslutar om reglementen för kommunstyrelsen och nämnderna. I reglementena framgår det bland annat vilken verksamhet nämnden ansvarar för.

Kommunstyrelsen och nämnderna ansvarar för förvaltning och verkställande av kommunfullmäktiges beslut inom sitt ansvarsområde. Nämnderna sköter också beredningen av ärenden som ska avgöras av kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen bereder alla ärenden till kommunfullmäktige.

Nämnderna får besluta inom sitt ansvarsområden, men de utför (verkställer) inget av besluten själva. Det är den förvaltningen som är knuten till nämnden som utför det nämnden bestämmer.

Register över förtroendevalda

I registeret över förtroendevalda i Skara kommun finns kontaktuppgfter till politiker i kommunens styrelser, nämnder och utskott. I registret finns uppgifter som namn, uppdrag, partitillhörighet och offentliga e-postadresser. Även revisorer, överförmyndare, partiernas gruppledare och valberedningen finns med i sökregistret.

Till förtroendemannaregistret Länk till annan webbplats.

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för kommunens skol- och förskoleverksamhet. Till området hör till exempel:

  • förskoleverksamhet
  • grundskola med skolbarnomsorg
  • familjecentral
  • anpassad grundskola
  • gymnasieskola
  • musikskola
  • öppen fritidsverksamhet
  • vuxenutbildning

Utskott

Till barn- och utbildningsnämnden hör skolskjutsutskottet.

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen är kommunens högsta verkställande instans och ser till att kommunfullmäktiges beslut blir verklighet. Kommunstyrelsen består av 13 ledamöter och 13 ersättare som utses av kommunfullmäktige.

Vad gör kommunstyrelsen?

  • Kommunstyrelsen genomför de beslut som kommunfullmäktige har fattat. Styrelsen fattar också egna beslut i många frågor och förbereder ärenden till kommunfullmäktige. Till kommunstyrelsens uppgifter hör även att ha uppsikt över nämndernas och de kommunala bolagens verksamhet. Det betyder att kommunstyrelsen kontrollerar att lagar och riktlinjer följs i den kommunala verksamheten.
  • I Skara kommun ansvarar kommunstyrelsen även om utvecklings- och exploateringsfrågor, näringslivsfrågor, kommunens turistverksamhet och den övergripande administrationen.
  • Kommunstyrelsen ansvarar för kommunens utveckling och ekonomi. I ansvaret ingår att leda och samordna all verksamhet som kommunen ägnar sig åt.

Utskott

Till kommunstyrelsen hör två utskott: beredningsutskottet och personalutskottet.

Krisledningsnämnden

Krisledningsnämnden har som uppgift att vara ledningsfuktion vid extraordinära händelser som berör kommunen. Krisledningsnämnden stöds av en krisledningsgrupp som upprättas och leds av kommundirektören enligt kommunens krisledningsplan.

Ordföranden i krisledningsnämnden bedömer när en extraordinär händelse medför att nämnden ska träda i funktion.

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämndens uppdrag är att främja kultur, idrotts- och friluftsliv samt andra fritidsverksamheter.

Till ansvarsområdena hör till exempel

  • biblioteksverksamhet
  • kulturevenemang för barn och vuxna
  • konst och utsmyckning av Skara
  • stöd till föreningar och studieförbund
  • idrotts- och fritidsanläggningar (Vilans fritidsområde och Petersburgs friluftsområde)

Skara kommun är tillsammans med Västergötlands fornminnesförening och Västra Götalandsregionen, stiftare för Västergötlands museum. Kultur- och fritidsnämnden betalar ut det kommunala bidraget till museet.

Nämnden för samhällsskydd mellersta Skaraborg

Nämnden är gemensam för Skara, Götene, Falköping och Tidaholms kommuner. Förvaltningskontoret finns i Falköping, men det finns också verksamhet i varje kommun.
I nämndens ansvarsområde ingår räddningstjänsten och säkerhetssamordning.

Nämnden för samhällsskydd mellersta Skaraborg har tolv ledamöter och kommunerna utser tre ledamöter var.

Nämnden för service och teknik

Skara och Götene kommuner har en gemensam nämnd för service och teknik. Förvaltningsledningen är lokaliserad till Skara kommun. I kommunerna ansvarar service och teknik för:

  • gator och parker
  • fastigheter (kommunens egna samt inhyrda lokaler)
  • kost
  • lokalvård

Nämnden för service och teknik har tio ledamöter, av vilka kommunerna utser fem vardera. Skara kommun utser ordförande och Götene kommun vice ordförande.

Omsorgsnämnden

Omsorgsnämndens vision är att bidra till att skapa goda levnadsförhållanden samt medverka till gemenskap och delaktighet. Nämndens uppdrag är att nå samhällets mest utsatta så tidigt som möjligt och att så långt som möjligt ge önskat stöd inom det egna nätverket.

Verksamheten styrs av socialtjänstlagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, hälso- och sjukvårdslagen samt tvångslagstiftning.

Nämndens ansvarsområden:

  • tillhandahålla omsorg, service, upplysningar, råd, stöd, vård och ekonomisk hjälp till familjer och enskilda som behöver det
  • möjliggöra individers självständighet och självförsörjning för att aktivt kunna delta i samhället
  • arbeta förebyggande för att skapa goda förhållanden för barn och unga, äldre och andra grupper som har behov av samhällets särskilda stöd
  • god kännedom om levnadsförhållandena i kommunen
  • samarbeta med andra samhällsorgan, organisationer, föreningar och enskilda och tillsammans med dem främja att det finns bra miljöer i kommunen.

Utskott

Till omsorgsnämnden hör omsorgsnämndens sociala utskott. Utskottet hanterar ärenden som gäller enskilda individer och företag där inte tjänsteperson fattar beslut.

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden är en myndighetsnämnd som fattar myndighetsbeslut inom områdena miljö och bygg. Samhällsbyggnadsnämndens verksamhet regleras i huvudsak av plan- och bygglagen, miljöbalken och livsmedelslagen.

När det gäller plan- och bygglagen ansvarar nämnden för ärenden och frågor som exempelvis förhandsbesked, detaljplaner, bygglov och rivningslov. Nämnden utövar exempelvis tillsyn över byggnadsverksamhet.

När det gäller miljöbalken ansvarar nämnden för att utföra kommunens uppgifter enligt miljöbalken, som exempelvis prövning och tillsyn inom naturvården samt miljö- och hälsoskyddsområdet.

Valnämnden

I varje kommun ska det finnas en valnämnd som är den lokala valmyndigheten. Valnämnden ansvarar för kommunens uppgifter i samband med val till europaparlament, riksdag, kommun och landsting samt eventuella extra val och folkomröstningar.

Valnämnden har till sitt förfogande ett kansli som under valnämndens ledning organiserar och genomför val och folkomröstningar. Kansliet utbildar röstmottagare, har hand om administrationen kring val, svarar på frågor om val med mera.

Valmyndigheten har det övergripande ansvaret för att planera och samordna genomförandet av val och folkomröstningar i hela landet. Valnämnden sammanträder endast under valår.

Rösträkning

Valnämnden ansvarar för den preliminära räkningen av rösterna dels på valkvällen, dels på onsdagen i veckan efter valdagen. Rösträkning i valdistrikten på valnatten samt onsdagen efter valet är offentlig. Kungörelse för onsdagsräkningen anslås på kommunens officiella anslagstavla.

För den slutliga rösträkningen och fastställandet av resultaten vid landstings- och kommunfullmäktigevalen ansvarar Länsstyrelsen, som är den regionala valmyndigheten.

För den slutliga rösträkningen och fastställandet av resultaten vid riksdagsval och val till Europaparlamentet ansvarar Valmyndigheten.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30