Artikeln publicerades 2 juli 2025
Tillsammans för en trygg och säker sommar utan skadegörelse

Skadegörelse på kommunens skolor, byggnader, parker och andra platser påverkar både tryggheten och kommunens ekonomi. Det som förstörs måste repareras, och det är vi alla som betalar – genom våra gemensamma skattemedel.
För att hantera detta har Skara kommun tagit fram nya riktlinjer för hur skadegörelse ska dokumenteras, åtgärdas och, när det är möjligt, ersättas. Riktlinjerna gäller inom alla kommunens verksamheter och syftar till att minska både skadorna och de kostnader de medför.
När något förstörs på en offentlig plats påverkar det inte bara den fysiska miljön, utan också känslan av trygghet.
Kamerabevakning som förebyggande åtgärd
Från den 1 april 2025 ändrades reglerna för kamerabevakning. Kommuner behöver då inte längre söka tillstånd, men ansvarar själva för att bevakningen sker enligt gällande lagar. Kameror kan vara ett viktigt verktyg för att förebygga och utreda skadegörelse och andra brott.
Vem ansvarar när något förstörs?
Skadegörelse kan ske avsiktligt, av oaktsamhet eller som en olyckshändelse. Den som orsakar skadan kan bli ersättningsskyldig, oavsett ålder. När barn är inblandade kontaktas vårdnadshavare och en individuell bedömning görs utifrån barnets ålder och omständigheterna kring händelsen.
Exempel på skadegörelse kan vara:
- Klotter
- Krossade fönster eller belysning
- Små bränder, till exempel i papperskorgar
- Förstörda möbler eller fordon
Vi skapar trygghet tillsammans
För att minska skadegörelsen behöver vi hjälpas åt. Du som invånare kan bidra genom att vara uppmärksam i din närmiljö, visa omtanke om våra gemensamma platser och prata med barn och unga om ansvar.
Om du upptäcker skadegörelse eller misstänker brott, kontakta polisen. Vid akuta händelser ringer du 112. För andra ärenden kan du använda polisens e-tjänst www.polisen.se Länk till annan webbplats. eller ringa 114 14.