Klicka på kartan för högre upplösning

< >

Tusen år har gjort oss kloka

Generation efter generation har bidragit till kulturen och atmosfären i Skara. På Krönikebrunnen avbildas flera personer som haft betydelse för Skaras historia och utveckling. Men det finns fler spår i staden som visar vad personer betytt. Här presentaras ett urval av personer som gjort avtryck.

Start och mål vid Skara Stadshus. Promenaden tar 45-60 minuter. 

1. Konstnärer

Domkyrkans interiör

Skaras mest betydelsfulla konstnär är inte känd vid namn - han kallas för "Skaramästaren". Det var självaste byggmästaren för domkyrkan. Inne på södra väggen finns några av hans reliefer bevarade.

Bo Beskows glasmosaiker är enastående. Hela den bibliska historien avbildas i det som blev hans livsverk. Bo Beskow var vän med Dag Hammarskiöld. I FN-skrapan i New York finns glasmosaiker av Bo Beskow. Men det var i Skara han gjorde sitt största arbete, som har setts av hundratusentals människor sedan dess.

På Västergötlands museum finns en basutställning om Agnes de Frumerie, en annan föregångare inom glaskonsten.  

2. Bokens män och kvinnor

Gamla biblioteket

På Gamla biblioteket finns mängder av skrifter samlade, bland annat Sveriges äldsta bok. Tusen års kunnande och insikter trängs bland hyllorna. Här har författare som Kerstin Ekman och Jan Guillou gjort research till sina böcker. Men platsen har även en annan spännande historia. En gång på denna plats bodde en fru Bagge. Vid en och samma tid hade hon sex stycken pojkar inneboende. Alla sex slutade som landshövdingar i olika landsändar- samtidigt! Axel Gustaf Adlecreutz i Malmöhuslän, Adolf Hamilton i Uppsala, CJ Malmsten i Mariestad, Axel Wästfellt i Västerbottens län, Curry Treffenberg i Falun och Gunnar Wennerberg i Växjö.

Gå tillbaka till startpunkten vid Krönikebrunnen. Där avbildas flera av de personer som omnämns här och som har gjort avtryck i Skara.

3. Vetenskapsmän

Veterinärmuseet

Veterinärpionjären Peter Hernqvist och insektsforskaren Clas Bjerkander var båda lärjungar till Linné. Clas hade även en litterär ådra och skrev fantastiska tal på vers. Peter Hernqvist grundade Sveriges första veterinärutbildning.

4. Skolfolk

Djäknestallet

I Djäknestallet kan du se hur eleverna levde på 1800-talet. Lärarna kallades för "Krabbor" och eleverna för "djäknar". "Skulator" var benämningen på lärarelever. De har alla på sitt sätt bidragit till Skara som skolstad, men historien börjar långt tidigare.
Redan 1292 finns belägg för att biskop Brynolf upprättat ett Skarahus vid universitetet i Saint-Denis i Paris. Sven Hof förnyade pedagogiken på 1700-talet, Peter Hernqvist grundade vid samma tid Sveriges första veterinärskola, Gunnar Wennerberg blev längre fram i tiden ecklesiastikminister (skolminister) och ansvarade för hela landest undervisningsväsende. Han var även en föregångare för flickors utbildning. Rektorer som Clara Wallmark och Eva Åsbrink har också gjort avtryck i hsitorien. Clara lekte med prinsar som liten . Genom en kälkolycka i unga år miste hon benet, men lyckades ändå bli verksam för flickskolan i Skara. Eva Åsbrink blev riksdagsman och startade Nya partiet på 1970-talet och många skarabor kan ännu förnimmas hennes röst och uttrycket som hon myntade: " Skara-staden där vägar och sekler möts". En sentida profil var Karl- Erik Proft som grundade Skara Skolscen 1963. Här har kända namn som Henning Mankell, Noomi Rapace och Richard Wolff tagit sina första steg på den kreativa banan. Allt detta och mer därtill ryms i Skaras historia som skolstad.

5. Munkar

Örtagården Botan

I Skara finns två fattigmunkordnar: Gråbröder (fransiskanerorden) och svartbröder (dominikanerordern). Namnen finns fortfarande kvar i stadens gatunät. Munkarna förde bland annat med sig kunskapen om läkeväxter. I örtagården i Botan kan du se hur läkeväxterna har använts genom tiderna.

6.  Arkitektur

Viktoriaskolan

Från domkyrkan går en tusenårslinje ut mot den nya Viktoriaskolan. Skaramästaren tog med stenhuggarkonsten från kontinenten på 1100-talet. Arkitekten Drott Gyllenberg byggde modernistiskt på 1950-60 talet.
Aart Arkitekter återknyter till tusen års historia i Viktoriaskolan, med sin skärmtegelfasad och inre rymd återspeglas några av domkyrkans signum.

7.  Diktare

Bladhska huset

Johan Henrik Kellgren, Gunnar Wennerberg och Johannes Edfeldt representerar varsitt sekel och varsin stil. Alla blev också ledamöter av Svenska Akademin. Gunnar Wennerberg har skrivit Gluntarna och Här gudagott att vara.
Johannes Edfeldt bodde på översta våningen i Bladhska huset. Det lilla rummet finns fortfarande kvar intakt och kan visas efter överenskommelse.

8. Kungar

Frihetsstenen

Kung Magnus Eriksson utropade i Skara träldomens avskaffandes redan 1335. Frihetsstenen kan också representera att vi har haft fred i Sverige i över 200 år. I gatunätet finns östra och västra Kungshusgatan kvar som en påminnelse om forna tider. Det sägs att den östra Kungshusgatan bara var för människor av börd, och på den västra fick folket vandra.

9. Entreprenörer

Vi är stolta över vårt näringsliv. I Skara finns stora entreprenörer.

Bröderna Stig och Bengt Roser byggde teater och startade eventcatering utöver det vanliga och fick prestigeuppdrag som kungliga middagar och Volvo Ocean Race. Nu har Jula Hotell tagit över driften av Skara Stadshotell, som också ståtar med 31 verk av Lars Lerin.

Bert Karlsson skapade bland annat Sommarland och Skaras musikindustri. Bert har fört fram många av Sveriges mest kända artister på sitt skivbolag Mariann Grammofon AB. Bland annat Vikingarna, Carola, Kikki Danielsson, Lotta Engberg, Herreys, Friends, Lena Philipsson och Linda Bengtzing. Flera av artisterna har vunnit Melodifestivalen. Både 1987 och 2000 fick Bert ta emot utmärkelsen "Årets marknadsförare i Skaraborg." för nytänkande och kreativitet inom marknadföring. 2002 lanserade TV 3 tv-programmet Fame Factory med Bert Karlsson i ledande roll, en talangsåpa som producerades av Strix Televison. 2003 utsågs Bert Karlssson till årets företagare i Skara, främst för sitt tv-program Fame Factory, som bland annat fostrade artistduon Fame (vinnare av melodifestivalen 2003).

Även Lars-Göran Blank har byggt upp ett imponerande affärsimperium. Han började med en vedkap och lämnade efter sig Julakoncernen som nu består av över 100 varuhus i tre länder. 1979 startade verksamheten på gården Jultorp i utkanten av Varaslätten i Västergötland (Jula har fått sitt namn efter gården Jultorp). I oljekrisens spår i slutet av 1970-talet startade Lars-Göran och Irene Blank tillverkning av Julakapen och företaget Jula Industri AB. Idén hämtade Lars-Göran från sin morfar Otto som tillverkade vedkapar för bland annat vedtillverkning till gengasbilar under andra världskriget. Jula har Sveriges största privata konstsamling med Zorntavlor- som dessutom visas gratis för allmänheten på Skara Konsthotell.

Erik Järnåker tillhör de framstående, som bland annat startade Skaraplast. Järnåker var också en mecenat av stora mått. Bland annat donerade han musikinstrument till Berwaldhallen i Stockholm.

10. Biskopar och helgon

Krönikebrunnen

Biskop Brynolf och Jesper Svedberg hör till Skaras främsta biskopar. Brynolf skrev fyra officier på rim och lät anlägga borgen där Läckö slott nu står. Svedberg skrev psalmer som sjungs än idag. Den heliga Birgitta fick uppenbarelser i domkyrkan och vårt senaste helgon Elisabet Hesselblad var bosatt här en tid.










Denna sida uppdaterades