Rösjö mosse
< >

Rösjö mosse

Rösjö mosse är Skaraborgs största myrområde och här ryms en vidsträckt ödslighet. Mossen är ganska otillgänglig för besökare, men ligger centralt ur fågelperspektiv, bara några kilometer sydväst om Hornborgasjön.

Man kan lätt få känslan att inte vara välkommen om man försöker närma sig Rösjö mosse från Skarahållet. Här får man kryssa sig fram på kilometer efter kilometer av skogsbilvägar, varav många slutar med vägbommar. Men för den som verkligen vill vara ensam i ödsligheten kan det löna sig att vara envis och leta sig fram genom produktionsskogen tills marken blir mjuk under fötterna och det börjar lukta pors. Snart öppnar sig mossen i sin väldiga platthet, med spetiga tallar och björkar som sticker upp ur tuvorna. När horisonten växer känns mossen som en avlägsen måne. Om man vill få den riktiga månkänslan kan det vara värt att titta på en flygbild, för att verkligen hamna på de öppna delarna. Det mesta av skogen runt Rösjö mosse har brukats hårt och mycket av mossen är dikad, för att få skogen att växa bättre. Särskilt i söder har torrläggningen lyckats bra och skogen har tätnat.

Bara en mindre del av Rösjö mosse ligger i Skara kommun, resten tillhör Vara och Falköping. Den mest välkomnande vägen in går från Varasidan, där man kan parkera vid Bastöna bygdegård, en grånad gammelgård i originalskick från 1860. Därifrån går en vältrampad gammal stig vidare till ett övergivet hemman med jättelika lindar och gamla fruktträd. Stigen fortsätter sedan mot mossen.

En lite äventyrlig utflykt kan vara gå ett varv runt själva sjön Rösjön, vilket blir ungefär en halvmils vandring.

Att Rösjö mosse är lite svåråtkomligt för människor gör det desto mer populärt bland fåglar som vill ha lugn och ro. Här häckar många arter som man annars brukar förknippa med fjällen, som ljungpipare, grönbena och storspov. Många tranor och sångsvanar slår sig också ner här på myrholmarna över sommaren, men då är de inte alls lika exhibitionistiska som på våren vid Trandansen, utan väldigt svåra att upptäcka.


Denna sida uppdaterades