Åsa Veghed vid invigningen av bokmodulen under Kulturveckan 2010.

< >


Konst värd ett besök i Skara
- ger nationell uppmärksamhet

Det känns väldigt bra och välförtjänt att både huvudstaden och regionen numera ser Skara kommuns kulturvärden, inte minst kulturkvarteren och Gamla biblioteket.

I torsdags 7/4 skrev Dagens Nyheter om bokkonst av intresse med bild på bokmodulen utanför Gamla biblioteket och berättade om tre av böckerna i denna lekmodul som visar vad som finns inne i byggnaden inklusive Bokäventyret för barn. DN frågade sig också om dessa böcker inte bara tillhör de äldsta (Skaramissalet) utan också är de största i landet?

Även om jag lämnar min tjänst som kulturchef i Skara så är skaraögonen med när man är på olika kulturevenemang. Just nu pendlar jag mellan Stockholm och Skara i olika ärenden och besökte Nationalmuseum för ett par veckor sedan. Jag besökte bland annat de nya tillfälliga utställningarna Swedish Grace om det glada 1920-talets designkonst och Greta Garbo, och Härligt att vara skulptör med kvinnliga skulptörer verksamma runt sekelskiftet 1900. Vad ser jag då?

I Swedish Grace-utställningen hänger teateraffischer från Skara Teater bland annat en med Ernst Rolf gästar Skara Teater för en teaterafton från 1920-talet. Men vad större är att Nationalmuseum verkligen lyfter skulptören Agnes de Frumerie (1869-1937) vars kvarlåtenskap finns i Skara på Västergötlands museum. Nationalmuseum har nyligen köpt in tre verk till samlingarna. Men på Västergötlands museum finns ett helt utställningsrum om Agnes de Frumerie och ungefär tusen objekt finns i samlingarna i Skara.

Det är galet hur mycket det finns att lyfta fram i Skara av högsta kvalitet, och då har jag inte nämnt Veterinärhistoriska museets teckningar i original av Hilma af Klint. Jo, nu gjorde jag det också.

Åsa Veghed
Avgående kulturchef i Skara kommun
Telefon 072-2456914

P.S På Bokäventyret visas nu en fin bokbandsutställning om bokens historia för vuxna av Stifthistoriska sällskapet som tillfällig utställning. Missa inte den! D.S


Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades