< >


Storslaget i det lilla!

Jag säger bara SKARA. I helgen skapade vi historia.

Det är otroligt vilken historia, vilket kulturarv och vilket engagemang det finns i staden. I Skara finns Sveriges äldsta bok som varit i bruk. Den heter Skaramissalet. Och i helgen kom den till bruk igen i sin rätta miljö i domkyrkan.

Skaramissalet kan ha kommit till Skara som en gåva lagom till att domkyrkan slog upp sina portar år 1150. En bok var under denna tid lika mycket värd som en stor gård – ett märkvärdigt lyxobjekt. Skaramissalet är inte bara en gammal bok. Det är också en vacker handskriven mässbok på latin med vackra illuminationer (konst) och notskrift.

Och mer kunskap fick vi under Missalethelgen som gick. Fyra föreläsningar om Skaras historia, Skaras bibliotekshistoria, specifik forskning om Skaramissalet och om musiken i Skaramissalet och ett fint samarbete i kulturparksområdet. Konsert med Ars Veritas, en kör specialiserad på 1100-talsmusik sjöng sånger ur Skaramissalet. Helgens höjdpunkt blev en historisk mässa i domkyrkan då biskop Åke och domprost Robert bar in de båda böckerna från 1150-talet och lade dem på altaret till Skaramissalets sånger ur boken framförda av Ars Veritas – en historisk händelse. Föreläsningar, konsert och mässa streamades och kunde ses från skärmar och det gjordes av ca 2000 personer under helgen som inte kunde vara på plats.

Att fler än vi skarabor blev intresserade av denna historiska helg fick vi snart veta då Svt Rapport sände hela dagen på nationell tv om Skaramissalet och om bokens flytt och historiska händelse – materiell (boken) och immateriell historia (mässan).

Efter helgen fick vi också reda på att intresset för Skaras unika bok också vaknat i Europa och att svt-inslaget ligger ute i EBU Europeiska radio- och TV-unionen, vilket gör att tv-bolag i Europa kan sända inslaget. Kul, kul och stolt blir man av intresset och engagemanget från hela Sverige och det fina samarbetet mellan kyrka, kommun och kulturinstitutionerna i Skara.

Åsa Veghed, kulturchef Skara kommun

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades