< >


Äventyr och upptäckter

Vad sägs om något att greppbart längta till, redan här och nu? Jaaa – säger vi! Nu finns nya stora, spännande och unika anledningar att besöka Skara i höst! Här får du inte mindre än tre inbjudningar till upptäckter och äventyr.

Den 25 september inviger vi Bokäventyret, Sveriges första fasta lek- och lärutställning med fokus på boken och det skrivna ordets historia. Från runsten till mobil! På Bokäventyret guidar Birger Uggla runt i Gamla Biblioteket. Precis bredvid Bokäventyrets lokaler finns en lokal för tillfälliga utställningar. Hit kommer Alfons Åberg samtidigt som invigningen och han stannar till den 5 december.

”Raska på!” som Alfons pappa skulle ha sagt.

På Bokäventyret finns inte bara upplevelser för barn, här kan du som medföljande vuxen också vandra genom tidsepoker, klassiska sagor eller titta på Sveriges äldsta bok – Skaramissalet. På andra våningen finns det gamla biblioteket med böcker från golv till tak att bara njuta av, en miljö du annars bara ser på film.

Tvärs över ån från biblioteket, precis invid Västergötlands museum, huserar Birgers kompis Kattis Uggla. Kattis bor i Fornbyn och har ett spännande äventyr hon behöver din hjälp med. Älvor har hittat hit och börjat göra livet surt för invånarna, de ställer till med bus och rackartyg. Tillsammans med Kattis får du lösa Fornbybornas problem och hjälpa till att ställa allt till rätta igen. Allt du behöver är en mobiltelefon som kan läsa QR-koder, så kan du ta dig an äventyret i valfri ordning så länge grinden till Fornbyn har öppet på dagarna.

Som att det inte vore nog att leka på Bokäventyret eller lösa äventyr med älvor i Fornbyn så har vi ett ess i rockärmen för dig som älskar ost. För den som var med på 1900-talet kanske Ostmässan låter bekant. För dig som inte var det – misströsta inte! Den 1-3 oktober väcker vi liv i mässan igen på Vilans fritidsområde. Det blir Ostexpress tillsammans med Järnvägsföreningen, ostprovning, ostrecept, ost, ost, ost – det mesta med ost faktiskt. Mässan pågår i tre dagar och uppfyller målen för ett hållbart evenemang. Ett av målen med Ostmässan är att få mer svensk ost på ostbrickorna där hemma, därför samarbetar kommunen med flera lokala entreprenörer och företagare i branschen.

Och om de här tre äventyren inte skulle räcka pågår Sveriges Lantbruksuniversitets årliga Smedjevecka i slutet av september och så kommer Kulturveckan med restaurangveckan i oktober.

Så nu är det slut med väntans tider – var rädda om varandra i allt vad hösten har att erbjuda.

Med reservation för ändringar på grund av ändrade pandemiföreskrifter.

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades