Omslag till verket Bekantskap med äldre bildad man sökes

< >


Kristina Lugn är död

(1948-2020)

Poeten, författaren och dramatikern Kristina Lugn blev 71 år. Hon växte delvis upp i Skövde.

Kristina Lugn är en av våra mest lästa och älskade poeter. Sedan debuten 1972 har hon skrivit sju diktsamlingar. Förra året framförde Skara skolscen några av hennes dikter under lunchlyriken på biblioteket. Samtliga skolscenselever bar morgonrock, hade långt hår och rökte medan de framförde hennes ord. Jättebra.

Kristina Lugn var en avlägsen släktning till min mamma som föddes med efternamnet Lugn. Det fanns en blandad känsla av att vilja och inte vilja vara släkt med henne. Hon ansågs konstig och kontroversiell på 1980-talet. 1983 fick hon sitt genombrott med Bekantskap önskas med äldre bildad herre och blev mycket läst.

Jag minns henne som så modig när hon medverkade i Jakobs stege. Hon hade alltid svar på tal mot Bert Karlsson. De hade diametralt olika åsikter och avskydde varandra.

Men besviken blev jag på hennes agerande i Svenska Akademien när hon på ett så stridbart sätt försvarade kulturprofilen.

Att hon var en strålande poet som diktade om vardag, kärlek och längtan det står helt klart. Hennes poesi finns att låna på biblioteket i Skara. Vid vackert väder har vi pop-up bibliotek utanför biblioteket på Prubbatorget. Då visar vi upp nyheter och vi plockar gärna fram litteratur till Dig för utlåning.

Nu dör de stora författarna på löpande band

Nu dör de stora författarna på löpande band; P-O Enquist, Maj Sjöwall och Kristina Lugn. Deras böcker hittar du på biblioteket där de går att hämta som take away, i påse utanför dörren.

Åsa Veghed, kulturchef

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades