< >


Kulturårets höjdpunkter 2019

Kommunens kulturår 2019 har varit innehållsrikt tack vare engagerade arrangörer, kulturarbetare, kulturkonsumenter och en rejäl dos av bra samarbeten med föreningar, civilsamhället, institutioner som Västergötlands museum och Skara skolscen och nationella gästspel.

Här är årets kulturella höjdpunkter enligt kulturchefen Åsa Veghed:

Februari: Författarsamtal på bibliotekstorget

På sportlovet fick vi besök av en rockstjärna inom barnlitteraturen. Elias Våhlund har skrivit ”Handbok för superhjältar” om supertjejen Röda Masken. Elias berättade om hantverket bakom en bok. Att en bild kan ta ett par månader att teckna. Det börjar med ett litet hus på bilden, sedan växer staden fram, innan bilden är klar står där 300 hus med skorstenar och torn. Det var fascinerade hur han lyckades hålla 134 barn uppmärksamma i över en timme. Toppen pedagogiskt!

Författarsamtal

Mars: Författarsamtal och teater på Rosers Salonger

Självklart vill man lyfta fram det bästa av svenskt kulturliv som har någon koppling till Skara och det tycker jag att vi gjorde i år med augustprisvinnaren Fatima Bremmer, som växte upp i Skara och gick på Katedralskolan. Vi hade byggt upp ett vardagsrum à la 1912 på scenen. Det blev ett varmt och generöst författarsamtal om Fatima själv och Ester Blenda Nordström. Hennes hyllade bok ”Ett jävla solsken” blev under året också pjäsen ”Som ett jävla solsken”, som visades under kulturveckan i oktober.

Kata Gård

Maj: Kulturarv och arkitektur vid Kata Gård i Varnhem

Platsen är som en vacker målning väl värd ett besök, för att inte tala om jordens innehåll och arkitekturen. Under en himmelsk majdag med blommande sippor nerför slänten, föredrog arkitekten Magnus Silfverhielm om byggnaden och arkeologen Maria Vretemark om fynden i jorden och historien om Katagård. Under hösten pågick program om vikingatiden och medeltiden för skolbarn, så fantastiskt bra att man tar tillvara på alla tillfällen som finns för barn att få känna och uppleva gångna tider för att i sin tur kunna förstå sin egen samtid.

Västergötlands museum 100 år

Maj: Jubileumsfest utanför Västergötlands museum

Museets jubileum blev ett härligt firande när museibyggnaden fyllde 100 år under samma tid som hundraårsjubileet av kvinnors rösträtt. Tal, körsång, gammaldags cirkus, karuseller och vackert väder toppade dagen.

Utställningen Allemansland i Skara

Augusti: Allemansland, lek- och lärutställning i gamla biblioteket.

Lennart Hellsing 100 år firades med lek- och lärutställningen Allemansland. Detta blev den välbehövliga nystarten av gamla biblioteket och kom att utveckla en Hellsing-effekt av aktivitet och kreativitet bland kommunens barn på förskolorna.

Maskeradbal under 1700-talsveckan

Augusti: Maskeradbal på Kråks

1700-talsveckan med maskeradbalen som grädde på moset är något helt unikt för Skara. Mitt i staden står en 1700-tals herrgård. Här engageras de mest inbitna 1700-talsnördar inom historieberättande, barockmusik, dans, teater, färg och form. En helt underbar tillställning.

Unga Klara i Skara
Unga Klara

Oktober: Teater: X på Fokus folkets park och Nya Biblioteket

Årets största kulturupplevelse var när Sveriges nationella scen för barn- och unga, Unga Klara, besökte Skara under en vecka med tre olika pjäser, sju föreställningar, workshops och samtal. Föreställningen X golvade många av oss som såg den. En massa intressanta samtal drogs igång och på kvällen kom det mer än hundra personer till bibliotekstorget till panelsamtalet om unga och kultur och när biblioteket stängde kl.21 var det ingen som ville gå hem. Några fortsatte till stadshotellet. Starka kulturupplevelser engagerar och får oss att tänka i nya banor och genererar möten och samtal. Kanske kulturens viktigaste uppgift?

Konserten Game Over avslutade Kulturveckan

Oktober: Konsert: Game Over på Rosers Salonger

Kulturveckans fullträff blev när tonåringarna släpade med sig sina föräldrar på symfoniorkester. Det var Skarabygdens Symfoniorkester som gav konserten ”Game Over”, orkestrerad spelmusik utifrån dataklinkmelodier som Super Mario Bros m.fl.

November: Filmfestival: ”Amazing Grace” på Biograf Grand

Filmfestivalen arrangeras av föreningen Skara Bio Kontrast som ger ett varierat och bra program i mörka november. Årets filmupplevelse var ”Amazing Grace” – en kyrkokonsert med Aretha Franklin från 1972.

Teater på friskolan Metis

November: Teater: ”Allt som är värt” i Metis gymnastiksal

Riksteaterföreningen ger oss en bred variation av teater under året. Enmansföreställningen ”Allt som är värt” var en underbar upplevelse och vilken fantastisk skådespelarinsats av Peter Jansson.

Extra:

Tack vare bidrag från framförallt Statens Kulturråd fick vi i år möjlighet att göra det lilla extra och sätta Skara på teaterkartan och arbeta särskilt med barnlitteratur och läsfrämjande för barn- och unga. För vad är viktigare än att man i ung ålder kommer i kontakt med bokstäver, ord, sagor i läst eller gestaltad form genom sånger eller teater?, frågar sig kulturchef Åsa Veghed.

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar




Denna sida uppdaterades