< >


Game over: Kulturveckan 2019

Game over, eller start på en massa spännande nya samarbeten?!

Det bästa med kulturveckan är att vi tillsammans i Skara kommun med inbjudna gästspel skapat en fullmatad och varierad kulturvecka (eller tio dagar) utöver det vanliga, med entusiastiska arrangörer och en publik som strömmat till arrangemangen.

Kulturveckan avslutades med en pampig musikalisk folkfest ”High Score” Skarabygdens Symfoniorkester, ca 50 musiker spelade spel- och filmmusik på Rosers Salonger, under ledning av Ulf Wadenbrandt. Verkligen jättekul att se så många tonåringar och barn som dragit dit sina föräldrar till konserten. Det satt en åldersblandad publik som man sällan ser när det vankas symfoniorkester. Ungefär 300 barn och vuxna visslade och klappade med i musiken när ”Super Mario” och ”Game of Thrones” spelades upp. Underbar tillställning och underbar publik som guidades av spelnörden Mats Bohman som berättade detaljerat om människorna, företagen och idéerna bakom spelen och musiken.

Ja, bredden av vad spel kan vara har varit imponerande. För mig fick brädspelet en revival. Jag hade glömt av hur roligt det kan vara att balansera en kula, eller slå dottern i hockeyspel och inse hur mycket bra spelmusik/filmmusik som har skrivits. Kreativiteten har kokat under kulturveckan och det är fascinerande vad man kan knyta för innehåll till spelämnet. Stureplan arrangerade spel i alla former, spelmusikstudios, matnyttiga föreläsningar om spelutveckling, spelberoende. I domkyrkan dånade datamusik från orgeln. Sju teaterföreställningar av olika slag visades under veckan. Samarbetet mellan Föreningen Skara-Lundsbrunns Järnvägar och Skara skolscen fyllde tre tåg till Lundsbrunn med föreställningen ”Sista Perrongen- en mordgåta på tåg”. Biljetterna sålde slut blixtsnabbt. Det evenemang som drog flest människor (tusental) var ”Paragraf X” Katedralskolans esteters dramatiserade spökvandring i Fornbyn. På museet invigdes en legoutställning, och en utställning med historiska spel. Det blev ett effektfullt tornerspel och eldspel i Fornbyn på invigningsdagen och Lili och Susie drog fullt hus till Kråks på Retro Party – en nostalgitripp för många. På Skaras två bibliotek var det utställningar, körsång, teater och spelhåla som drog hundratals människor och många påmindes om dataspel och brädspel från 80-talet som fallit i glömska.

Skara kommuns konstnärer ställde ut och konst, keramik, jazz, lyrik, film, våfflor, ägg, skräck, Stephen King, Krakel Spektakel, Peter Pan, Ester Blenda Nordström och Shakespeare blandades och gavs under veckan. Lennart Hellsings utställning Allemansland slog nya besöksrekord och vi kunde konstatera att nu har också utomsocknes från Falköping, Mariestad, Töreboda, Skövde, Lidköping hittat hit. Kul!

Vilket imponerande program det blev. Så roligt med alla engagerade själar. Stort tack till publik, medverkande, arrangörer, medarbetare, finansiärer och allt gott samarbete under denna höstigt färgstarka vecka!

Åsa Veghed, kulturchef

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades