Lunchsamtal på Skara Skolscen med Unga Klaras VD Stefan Hansen

< >


Pop-up-teater på högsta nivå - Unga Klara och publiken

Dagen började med ett starkt samtal på Skara skolscen med Stefan Hansen, vd för Unga Klara. Direkt efter gjorde vi en intervju med P4 Radio Skaraborg och sedan i ilfart till Focus för att se Unga Klaras första föreställning X.

Vad tyckte du om pjäsen?

”Jag kände igen mig själv”.

”Vilken käftsmäll!”

”Jag har aldrig sett något så fantastiskt. Är det här teater?”

Detta är några unga rösters reaktion i pausen mellan akt 1 och akt 2 av X.

Själv blev jag fullständigt golvad av Unga Klaras uppsättning av föreställningen X. Efteråt kände jag att oj, jag måste få lägga mig ner och bara smälta vad jag sett… kanske är det den bästa teaterföreställning som jag någonsin sett.

Intressant att se Focus – folkets hus i Skara bli en teaterscen för en större teaterproduktion. Det är en häftig lokal med äkta 60-tals-look och det blev väldigt bra. Elever från Katedralskolan och skolscenselever såg föreställningen.

Det blev stående ovationer och många elever dröjde sig kvar minst en halvtimme efter förställningen för att diskutera med skådespelarna. Föreställningen handlade om Sveriges koloniala historia och rasism i vardagen och den mer strukturella rasismen. Unga Klara spelade föreställningen utan att arbeta med stereotyper, utan att skriva en på näsan, balanserat. Starka berättelser varvat med komiska inslag, tempo. Pop-up-teater på högsta nivå. Bättre än så här blir det inte!

Foto: Margueirte Seger

 

Dagen avslutades med ett panelsamtal på bibliotekstorget om barn- och ungas röster i teater- och kultursammanhang. Vid de höga panelborden stod Stefan Hansen vd Unga Klara, Erica Jebens verksam i Charlies Teater, har gått estetprogrammet på Katedralskolan och går nu på Skara Skolscen, Hugo Wejshag Charlies Teater, Alexandra Lindholm pedagog Skara Skolscen, Robert Lorentzon domprost före detta teaterproducent och danskonsulent, Ylva Pettersson kommunalråd (M), fd lärare med kultur och drama som verktyg i undervisningen. Alla sa så bra och intressanta saker om barnkultur. Det estetiska och kreativa måste börja tidigt när barnen är riktigt små. Vi fick igång ett samtal som mynnade ut i att ca hundra besökare stod kvar och diskuterade långt efter att samtalet avslutats. Tack för en underbar dag i kulturens tjänst! Tack till alla inblandade som arbetat fram den här dagen och den här veckan med Unga Klara. Imorgon är en ny dag, nytt scenbygge, då kommer årskurs 7 få se föreställningen ”Girls will make you blush”.

Åsa Veghed,
kulturchef

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades