< >


Unga Klara kommer på måndag - då skapas pop-up-teater på hög nivå

Skara är teaterstaden utan teaterhus. Ändå finns ett stort utbud av teater och det är hög klass på föreställningarna. Hemligheten ligger i utbudet av teaterutbildningar och spännande samarbeten mellan ibland osannolika teaterkompanier och aktörer. På måndag kommer Unga Klara till Skara!!!

Den 7-11 oktober kommer Sveriges nationella scen för barn- och unga, Unga Klara, till Skara under en vecka med tre olika föreställningar, workshops, föreläsning och samtal. Suzanne Osten startade detta legendariska teaterkompani 1975 för att utveckla den tänkande teatern och för att göra angelägen teater för barn- och unga. Igår publicerades en debattartikel i DN skriven av Suzanne Osten om tänkande teater och framtidens scenkonst (se nedan länk.)

Hur gör man i Skara när en stor ensemble kommer med stor produktion och har med sig en långtradare med stora svarta kuber? Jovisst, vi har en utmaning i att inte ha ett teaterhus. Det brann ner 1981. Skara saknar en stor scen för teater, en så kallad A-scen, så vi gör om Fokus - folketsparks cirkusmanegeliknandelokal till en stor pop-up teater för Unga Klaras storproduktioner X och Girls Will Make You Blush. Utöver det besöker Unga Klara landsbygdsskolorna med klassrumsföreställningen De jag egentligen är.

Unga Klaras föreställning X som riktar sig till unga vuxna tar sin utgångspunkt i att även Sverige har en kolonial och rasistisk historia. Gymnasieläraren Johan Hjertén på Katedralskolan säger så här inför att hans elever ska gå på föreställningen X:

”Just detta ämne, alltså de mörka sidorna i vår historia och hur vi hanterar dem i dagens skola, är temat för Katedralskolans nya Erasmus+ projekt, finansierat av EU. Katedralskolan samarbetar här med gymnasieskolor i Tyskland, Belgien, Spanien och Luxemburg, och projektet inleds med ett planeringsmöte i Hoogstraten, Belgien, i mitten av oktober. Unga Klaras pjäs blir en utmärkt startpunkt för medverkande elever och lärare, det ska bli väldigt intressant, lärorikt och viktigt att arbeta med dessa frågor”, säger Johan Hjertén.

Unga Klaras program för alla

Vid en lunchföreläsning tisdagen den 8 oktober återger Unga Klaras VD Stefan Hansen berättelsen om Unga Klara och om hur de byggt upp detta teaterkompani för barn och unga. Ett kvällssamtal om barn- och ungdomskultur hålls på kvällen med representanter från Unga Klara, Skara Skolscen, Charlies Teater, Svenska kyrkan och Skara kommun.

OBS! Det finns ett begränsat antal platser, se anmälan via länk nedan: http://www.skara.se/ungaklara Länk till annan webbplats.


Länk till debattartikel av Suzanne Osten eller läs artikeln på biblioteket i papperstidningen 2/10 2019:

https://www.dn.se/kultur-noje/suzanne-osten-vad-jag-tanker-pa-nar-jag-tanker-pa-tankande-teater/?fbclid=IwAR3zaU9l2hRBbC0RT4F6Pl9FirF2BVJab7Mta3wbC-XjjP_LuLJIRM1C-1M Länk till annan webbplats.

Åsa Veghed, kulturchef


 

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades