< >

Missalethelgen – Semel in vita

Välkommen till Skara och en helg att minnas. 


Skara bär på en mer än 1000-årig historia och en bokhistoria som fler borde få kunskap om. Här finns ett litterärt kulturarv från 1150-talet. Bland annat finns Skaras kronjuvel och Sveriges äldsta bok – Skaramissalet – bevarad här. Vi vill lyfta fram stadens unika bokskatter som länge varit dolda för allmänheten och satsar nu på att revitalisera bokstaden Skara.

Under Missalethelgen den 29–30 januari firar vi boken och det skrivna ordet – med fokus på Skaras 1100-tal. Under två spännande heldagar bjuder vi in till kringaktiviteter med bland annat intressanta seminarier på Västergötlands museum och guidade turer på Veterinärhistoriska museet. I Gamla biblioteket kan man besöka Skaras nya besöksmål Bokäventyret som är en lek- och lärutställning om bokens historia, där du under helgen får prova på kalligrafi och gå på visning i forskaravdelningen och det vackra 1800-talsbiblioteket.

Under lördagskvällen blir det konsert i Skara domkyrka där 1100-talsmusik från missalet framförs av ensemble Ars Veritas och på söndagen kommer Skara stifts biskop Åke Bonnier leda en gudtjänst i domkyrkan, där Sveriges äldsta bok Skaramissalet hyllas och kommer att finnas med som en viktig symbol för bokens värde och historia.

Semel in vita är latin och betyder "Once in a lifetime".

Läs mer i programmet för Missalethelgen Pdf, 2.2 MB.

Under helgen gestaltar Skara skolscen och Hörsägen 1100-talet.

Missalethelgen är ett samarbete mellan Skara stift, Skara pastorat, Skara kommun, Västergötlands museum, SLU, Skara stiftshistoriska sällskap, Studiefrämjandet och Skara skolscen.

Denna sida uppdaterades