< >
Forskaravdelningen


Forskaravdelning för alla

På andra våningen i Gamla biblioteket ligger Forskaravdelningen. Hit kan vem som helst komma för att läsa, forska, släktforska eller bara insupa det storslagna 1800-talsbiblioteket.

Öppettider

Tisdag klockan 10-17
Torsdag klockan 10-19

Lunchstängt klockan 12-13

Du har tillgång till släktforskarsalen under
Bokäventyrets öppettider:

Öppettider Bokäventyret Länk till annan webbplats.

Om Forskaravdelningen

Forskarvdelningens boksamling har sitt ursprung i det medeltida domkyrkolibrariet. Boksamlingarna i Skara kom sedan under 1700-talet att delas in i två delar; domkyrkobiblioteket med biskop Jesper Swedberg i spetsen och gymnasiebiblioteket som representerades av gymnasieadjunkt Sven Hof. Många av de lärda i Skara kom under de följande århundradena att donera sina boksamlingar och sina efterlämnade handlingar till biblioteket vilket gjorde att samlingarna växte i snabb takt.

Samlingarna omfattar idag cirka 3 000 hyllmeter. I samlingarna finns allt från medeltida handskrifter, musikalier och enskilda arkiv från många av Skaras stora personligheter och institutioner till tryckt material från 1400-talet fram till modern tid. Och självklart även Skaramissalet, Sveriges äldsta bok!

Du får låna hem böcker ur Forskaravdelningens samlingar som är tryckta efter år 1850. Vissa restriktioner kan finnas för böcker av kulturhistoriskt värde samt böcker som är i ett sådant skick att de inte håller för utlån.

Äldre tryckt material, handskrifter, kartor, arkiv och bildsamlingar kan du läsa på plats på Forskaravdelningen. Då en stor del av Forskaravdelningens samlingar står i magasin behöver de beställas fram. Du kan beställa material via mail, telefon eller på Forskaravdelningen under ordinarie öppettider. Tänk på att det kan ta tid att plocka fram material, hör därför gärna av dig i god tid innan ditt besök så att personalen hinner plocka fram det material du vill ta del av.

Beställa böcker och tidskrifter

Katalogiserat material ur Forskaravdelningens samlingar går att hitta i Bibliotek Västra Skaraborgs katalog samt i den nationella bibliotekskatalogen Libris. För att kunna beställa och låna hem böcker måste du ha lånekort. Du kan registrera dig för lånekort digitalt (Bankid krävs) eller på plats på Forskaravdelningen. Glöm inte att ta med legitimation.

Bibliotekskatalogen Bibliotek Västra Skaraborg Länk till annan webbplats.

Libris Länk till annan webbplats.

Skaffa lånekort Länk till annan webbplats.

Drygt hälften av Forskaravdelningens material är inte katalogiserat. Söker du äldre tryckt material som du inte kan hitta i Libris eller i vår egen katalog så finns det en möjlighet att det finns katalogiserat i vår kortkatalog.

Du som inte har möjlighet att besöka biblioteket

Om du vill låna tryckta böcker ur våra samlingar kan du be ditt lokala bibliotek att göra ett fjärrlån från oss.

Äldre böcker

Forskaravdelningen på Stifts- och landsbiblioteket är något av ett centrum för släkt- och lokalhistorisk forskning i Skaraborg, men vi har även material som omfattar hela Västergötland och resterande delar av landet. Vi har mikrofilm- och mikrokortsläsare samt tre publika datorer med tillgång till Arkiv digital, Dödboken, Sveriges befolkning, Emibas, Emigrantregistret och Centrala soldatregistret.

Vi vill även påpeka vikten av att man i forskningen använder sig av det fysiska bok- och arkivbeståndet. Samlingen av västgötalitteratur är betydande. Förutom ett stort bestånd av böcker, tidskrifter, årsböcker och broschyrer från landskapet finns även en äldre raritetssamling. Bland våra arkiv finns också material som kan bidra till att vidga förståelsen av hur socknarna såg ut och hur människorna i Skaraborg levde.

Under perioder kan biblioteket, i samarbete med Medborgarskolan, erbjuda både grund- och fortsättningskurser i släktforskning.

Släktforskning

På Forskaravdelningen har vi en professionell bokskanner. Vi kan därför erbjuda allt från papperskopior till högupplösta digitala reproduktioner för publicering.

Startavgift: 50 kronor

Timavgift: 300 kronor

Vill du beställa kopior eller bilder så kan du kontakta biblioteket via mejl telefon eller prata med personal under ordinarie öppettider.

Hand

Denna sida uppdaterades